www.orst.nl

Toen ik in de jaren zeventig aan de Leidse Rijn & Schiekade opgroeide, kwamen daar een bakker, een groenteman, een kaasboer, een melkboer en een soort Schlecker op wielen (door ons om onduidelijke redenen ‘de olieboer’ genoemd) aan de deur. Deze rijdende middenstand is in de loop der jaren bij gebrek aan klandizie nagenoeg geheel uit het straatbeeld verdwenen: de consument werd prijsbewuster en mobieler, en het aanbod van supermarkten werd als het om versproducten gaat steeds voordeliger, beter en uitgebreider.

Deze laatste ontwikkelingen hebben ook talloze gespecialiseerde winkels de kop gekost: bakkers, groenteboeren en viswinkels zijn in het centrum van onze stad vandaag de dag helaas nog maar dungezaaid. Gelukkig hebben specialisten als kaashandel Van Boheemen aan de Lange Mare en slagerij Van der Zon aan de Haarlemmerstraat te midden van de telco-, schoenen-, keten- en kledingwinkels het hoofd vooralsnog boven water weten te houden, al zal dat ongetwijfeld allerminst vanzelf zijn gegaan.

Nico Dijkshoorn schreef niet zo heel lang geleden een gedicht over hoe hij weer in een klein jongetje veranderde toen hem bij Van der Zon gevraagd werd of hij wellicht een stukje worst bliefde. En wat is het ook een prachtig bedrijf! Wekelijks worden er op ambachtelijke wijze de mooiste producten vervaardigd op basis van de overzichtelijke inkoop van 1 à 2 hele koeien en 3 à 4 varkens. Hoe puur en eerlijk wil je het hebben? Toch ontkomt ook deze traditionele, al 65 jaar aan de Haarlemmerstraat gevestigde familieslagerij niet aan creatief en modern ondernemen. Met een filiaal op internet bijvoorbeeld, waar klanten vanuit de Leidse regio sinds kort hun vlees kunnen bestellen. Ik ben benieuwd of je er als de bestelling wordt thuisbezorgd ook een stukje worst bij krijgt…

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “www.orst.nl

  1. Van der Zon was mijn huisbaas gedurende een groot deel van mijn studententijd. Ik heb in verschillende huizen gewoond die eigendom waren van hem en zijn compagnon. Als ik in de slagerij kwam om huurdersdingen te regelen, kreeg ik ook altijd een plakje worst :-)
    Leuk dat ze zo innoveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s