Eén hokje

Weet u al wat u gaat stemmen? Volgende week zijn er verkiezingen die in Leiden opnieuw gedomineerd worden door de RijnGouweLijn. Voor de verandering doen deze Provinciale Statenverkiezingen er nu eens écht toe als het om de gewraakte tramlijn gaat. Dat is immers een provinciaal project, al speldt de Leidse afdeling van D66 ons graag iets anders op de mouw. Paul ‘Hij Komt Er Niet!’ van Meenen vond het zelfs nodig zijn wethouder en voormalig RGL-voorvechter Robert Strijk publiekelijk terug te fluiten toen deze zich vorige week in het Leidsch Dagblad eindelijk eens realistisch toonde over de onvermijdelijke aanleg van de RGL. Wat dacht Strijk wel, dat hij al die nieuwe Leidse D66-kiezers zo vlak voor de verkiezingen zomaar kon gaan vertellen hoe de vork écht in de steel zit?

Het overgrote deel van het Zuid-Hollandse electoraat zal de RGL niets zeggen. Kiezers in andere delen van onze provincie laten hun stem immers bepalen door hun eigen hete hangijzertjes: Rotterdam The Hague Airport, glastuinbouw of de Floriade van 2022 bijvoorbeeld. Anderzijds worden de komende verkiezingen gegijzeld door de landelijke politiek: indirect bepaalt de uitslag de samenstelling van de Eerste Kamer, waar het eindoordeel geveld wordt over de met veel moeite door de Tweede Kamer geloodste wetsvoorstellen van het kabinet. Met uw stem voor de provincie kunt u Rutte I dus zowel vleugels geven als vleuggellam maken.

Om terug te komen op de vraag waarmee ik deze column begon: Ik weet het nog niet. In mijn afweging spelen ongelijke grootheden als de trainingsmissie naar Kunduz en het eindeloos blijven traineren van de al lang en breed getekende RGL-overeenkomst een even grote rol. Het gaat over zoveel tegelijk, dat het eigenlijk nergens over gaat. En toch mogen we maar één hokje rood kleuren…

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Eén hokje

  1. ton

    In mijn provincie staat Ineke van Gent onder aan de lijst als duwer. Ik denk haar mijn stem te geven. Toch GL, toch door stem op het enige GL-kamerlid dat tegen de missie stemde, een beetje een proteststem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s