Vergane glorie

Het was alsof ik terugging in de tijd. Anderhalve week geleden bracht ik voor het eerst in elf jaar weer eens een bezoek aan het LVC aan de Breestraat. Aanstormend talent Ruben Hein, een zanger/pianist van eigen bodem die een fraaie mix van pop en jazz maakt, trad er op, voor een publiek dat voor het overgrote deel niet direct tot de vaste gasten van het vrijetijdscentrum kan worden gerekend. Muzikaal was het dik in orde en de vrijwilligsters achter de bar en in de garderobe waren allervriendelijkst. Dat neemt echter niet weg dat een stad als Leiden zich kapot zou moeten schamen voor zijn kernpodium.

Plannen voor een nieuw LVC bestaan al langer, maar zoals dat gaat in Leiden wordt er dan eerst minstens een jaar of tien voor de muziek uit gelopen. Van deze eindeloze periode, waarin hemelbestormende luchtfietserij en conservatieve tegengeluiden elkaar tegen wil en dank ergens ter hoogte van een halfzacht compromis moeten zien te vinden, gaat een verlammende werking uit. Die zorgt ervoor dat er maar helemaal niets meer gebeurt, en dát is in het uitgeleefde LVC goed te zien.

Elf jaar geleden zag ik er Novastar, de Vlaams/Nederlandse formatie die ondanks de vette radiohit ‘Wrong’ toch maar een handjevol mensen naar de Breestraat had weten te lokken. Frontman Joost Zweegers hekelde in de aankondiging van zijn hit de Leidse verkeerssituatie: het LVC was vanaf de snelweg met het bandbusje nauwelijks te bereiken geweest. ‘Where did we go wrong?’ hadden de door Leiden rijdende muzikanten zich met een knipoog naar de songtekst afgevraagd. Ruben Hein deed in de aankondiging van zijn song ‘Traffic Jam’ vorige week zaterdag exact hetzelfde. ‘The best is yet to come,’ luidt de titel van een andere Novastar-klassieker. Zou dat dan ook voor de vergane glorie van het LVC gelden?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s