Zeep en zout

In het Londense Hyde Park mag iedereen die dat wil op zondag zijn zegje doen. Vanaf een zeepkist in Speakers’ Corner wordt de wereld van commentaar voorzien. Van oudsher mochten ter dood veroordeelden voordat ze op deze plek werden opgehangen nog eenmaal vrijuit spreken en hoewel de galgen in 1783 uit het park verdwenen leeft deze traditie voort. Is het misschien een idee om ook in Leiden aan het Galgewater of bij het Gerecht zo’n Speakers’ Corner in te richten?

Zelf klim ik wekelijks in deze krant op mijn denkbeeldige zeepkist. Steeksleutels is alweer aan zijn vijfde jaargang bezig en veel van mijn columns bedacht ik terwijl ik tegen een van de Leidse zoutkisten geleund stond. Ik doe dat graag en dus regelmatig: zoutkisten zijn wat mij betreft comfortabeler dan welke andere vorm van straatmeubilair ook. Bovendien bevinden ze zich op punten waar wegen en waterwegen elkaar kruisen en dus van alles gebeurt. De kisten aan weerszijden van de Heen- & Weerbrug, bij de Marebrug (die mede dankzij voormalig zeepkistspreker Joost Bleijie zo’n mooi nieuw wegdek kreeg) en tegen over de Waag zijn bij mij favoriet.

Van de zoutkisten lijkt haast wel een inspirerende werking uit te gaan en gedachten dringen zich er als vanzelf op. Bijvoorbeeld: Ligt er ergens in een la op het Stadhuis een schema dat voorschrijft wanneer de zoutkisten van een nieuwe lik verf worden voorzien? En wordt dit schema in tijden van bezuinigingen aangepast? Ik geef grif toe: het zijn niet bepaald prangende vragen, maar ook in Hyde Park gaat het meer dan eens nergens over. Nog eentje dan, in de geest van de binnenkort afscheid nemende centrummanager Joost Bleijie: is het niet de hoogste tijd dat de defecte verlichting in het wegdek van de eerder genoemde Heen- & Weerbrug weer eens wordt gerepareerd?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s