Hoogvliegers

Een van de eerste columns die ik schreef ging over de meeuwenplaag die Leiden teistert. In bijna vijf jaar tijd is daar dankzij een weinig doortastende gemeente nauwelijks iets aan veranderd en voelt een aanzienlijke meeuwenpopulatie zich nog altijd prima thuis is onze stad. Sterker nog: nu in het Rotterdamse havengebied – waar 15.000 meeuwen resideren – nesten mogen worden vernietigd, is het aannemelijk dat de overlast hier alleen maar verder zal toenemen. Want Rotterdamse meeuwen, die zeuren niet en steken de vlerken onverveerd uit de veren, met alle gevolgen van dien.

En wat doet de gemeente? Die hangt posters op! Aanvankelijk zag ik helemaal voor me hoe een ambtenaar twee dagen aan het zwoegen was geweest om achter de geportretteerde meeuw een arm te photoshoppen die de vogel een frietje voert, maar inmiddels begrijp ik dat deze gekunstelde afbeelding is overgenomen van een Belgische campagne – vandaar dat frietje. ‘Gun meeuwen geen fastfood’ heet het in het Vlaams, wat voor ons Leidenaren vertaald is in ‘Geef meeuwen geen eten’. Dat hierbij de letters van het woord ‘geef’ veel groter zijn dan die van het woord ‘geen’ bevestigt alleen maar dat de verantwoordelijken voor deze campagne niet bepaald tot de hoogvliegers kunnen worden gerekend.

De poster verwijst naar een website van de gemeente, waarop te lezen valt aan welke voorwaarden een gesignaleerd meeuwennest moet voldoen, willen de gemeentelijke eierenzoekers ook maar overwegen om de inhoud te komen vervangen door nep-eieren. Als Leiden echt iets aan de overlast wil doen, dan mag het wel wat voortvarender allemaal. Wat dat betreft pakken onze zuiderburen het net iets daadkrachtiger aan: wie meeuwen voert of etensresten laat slingeren, kan rekenen op een boete van 250 euro. Dat zal ze leren, die meeuwen!

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Hoogvliegers

  1. Josina Droppert

    Vandaag (22 juni 2011), ontving ik weer een rol gele zakken, die dubbeldik zijn en niet zijn door te prikken door de meeuwen.
    M.i. zou er nog iets anders gedaan kunnen worden, n.l. de volgorde van het ophalen van huisvuil in het centrum te veranderen. Nu komt de Botermarkt later aan de beurt dan de straten zonder een gracht (met veel meeuwen). Dit is een logistieke klus, maar toen ik hierover de gemeente belde (doorkiesnr. 5165501) kreeg ik iemand aan de telefoon die op mijn voorstel een neerbuigende toon aansloeg en op mijn vraag of er niet over gedacht(= vergaderd) kon worden, dit niet in overweging wilde nemen. Al met al worden ideeen van burgers dus niet gewaardeerd en zelfs weggehoond. Ik woon in het centrum en zie 4x per week dat de meeuwen het meest huishouden op de Botermarkt, ook al vanwege de markt die daar 2x per week gehouden wordt. Houdt een proefperiode zou ik zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s