Feestje

Honderdenvijf jaar geleden werd de driehonderdste geboortedag van Rembrandt van Rijn in zijn beide woonplaatsen groots gevierd, zoals in 2006 ook het vierhonderdste geboortejaar van de schilder werd aangegrepen om in Leiden en Amsterdam talloze festiviteiten te organiseren. In 1906 was er een concert in de Hooglandse kerk en kermis (met draaimolen en kop van Jut) op de Burcht. En er was koninklijk bezoek. Koningin Wilhelmina moest, zwanger van wat haar derde miskraam zou blijken, verstek laten gaan, maar koningin-moeder Emma reisde wél per koninklijke trein naar Leiden, waar zij onder grote belangstelling het borstbeeld aan de Witte Singel onthulde.

In meer dan een eeuw is er in zoverre weinig veranderd dat Leidenaren zich ook toen al niet snel positief toonden. Het beeld van de in België geboren Toon Dupuis oogstte veel kritiek. Waarom had een buitenlander de opdracht gekregen en was er geen wedstrijd uitgeschreven? En als Rembrandt de eerste 25 jaar van zijn leven in Leiden woonde, waarom was hij dan als oude, sombere man in brons gegoten? ‘Het mooiste aan het beeld is de plek,’ mopperde iemand een paar weken na de onthulling in het Leidsch Dagblad.

Op deze plek wordt jaarlijks de verjaardag van Rembrandt gevierd, een feestje dat – met uitzondering van vijf jaar geleden, toen de NOS de bijeenkomst rechtstreeks op tv bracht – jaar in, jaar uit hetzelfde verloopt: nadat één weghelft van de Singel met een lint is afgezet volgt een korte maar krachtige speech. Door enige tientallen aanwezigen wordt er vervolgens geproost met korenwijn en tot besluit volgt de act met het wankele keukentrapje en krijgt de jarige Rem een krans om zijn nek geslingerd. Geen grootscheeps evenement dus, maar een kleinschalig, particulier en uiterst sympathiek initiatief. Komt u ook morgennacht?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s