Paella

In de zesdelige tv-serie ‘Jamie Oliver goes Italian’ krijgt de populaire Britse tv-kok de handen van de Italianen nauwelijks op elkaar als hij ze – in het hol van de leeuw – zijn traditionele Italiaanse gerechten voorschotelt. Ondanks zijn bijnaam vinden de trotse inwoners van Italië de culinaire creaties van de Naked Chef lang niet puur en naked genoeg. Ze lachen de gefrustreerde Oliver nog net niet recht in zijn gezicht uit.

De gepensioneerde Leidse kok Henk van der Zee werd wél uitgelachen. Toen hij zich in het Spaanse gehucht Xerta inschreef voor een wedstrijd paella koken, wist de burgemeester van het dorp zijn gezicht niet in de plooi te houden. Zelf nam de voormalige chef van restaurant Fabers de als grap begonnen uitdaging echter uiterst serieus. Hij waagde het zelfs af te wijken van de wijze waarop zijn louter Spaanse opponenten de traditionele rijstschotel bereidden: ‘Hun gebruikten veels te veel zout,’ verklaarde Van der Zee tegenover Radio West in onvervalst Leids. Zíjn paella hoefde niet met zout op smaak gebracht te worden: daar zorgde zijn dubbelgetrokken visfond wel voor.

Hoewel paella niet tot mijn favoriete gerechten behoort, kan ik me levendig voorstellen dat de bereiding van hét nationale gerecht van Spanje voor de inwoners van dat land meer is dan rijst koken in een zeewateraquarium. Zoiets ligt gevoelig, en dus zullen ze in Xerta behoorlijk op hun neus hebben gekeken toen de jury uitgerekend Henk van der Zee – die zelfs nooit eerder op een vuurtje van olijfbomenhout had gekookt – als winnaar aanwees. Een Hollander die in Spanje de beste paella maakt, dat is zoiets als een Spanjaard die ons in Leiden denkt te kunnen vertellen hoe je hutspot kookt. Dat de allereerste Leidse hutspot door een Spaanse legerkok werd bereid, doet er dan even niet toe…

3 reacties

Opgeslagen onder Column

3 Reacties op “Paella

  1. Henk heeft z’n naam natuurlijk wel mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s