Buurmans gras

De PvdA stelde vorige week voor om bij het station een uitkijktoren te bouwen en verwees daarbij naar de Eiffeltoren en – dichter bij huis – de Euromast. Buurmans gras is weer eens groener, dacht ik toen ik van het plan las. Zonder me nu schuldig te willen maken aan het door mij zo verfoeide, typisch Leidse wegwuif-gedrag, denk ik toch dat onze stad vaker zou moeten kijken naar de eigen kwaliteiten en de kansen die die bieden, dan naar de vermeende succesnummers van anderen. Want zo groen is dat Rotterdamse gras helemaal niet: vorig jaar november vroeg een curator het faillissement van de Euromast aan.

Leiden bezit van oudsher al een prachtig uitkijkpunt, midden in het centrum van de stad. Wie zich tussen de stoeltjes en de tafeltjes van het terras van het Koetshuis door een weg heeft weten te banen en de heuvel en de wenteltrap heeft bedwongen, heeft vanaf de in talloze opzichten unieke, middeleeuwse Burcht een fenomenaal uitzicht over de historische binnenstad. Ook de stadhuistoren biedt ongetwijfeld een prachtig panorama, maar helaas is die niet toegankelijk voor publiek.

Leiden zou zichzelf niet door klakkeloos te kopiëren, maar door de eigen ‘unique selling points’ uit te bouwen en te venten op de kaart moeten durven zetten. Bijvoorbeeld door de unieke activiteiten van de stichting Wireless Leiden uit de hobbysfeer te trekken en laagdrempelig beschikbaar te maken voor toeristen en bezoekers. Er is relatief nog maar heel weinig voor nodig om van het centrum van onze stad de eerste binnenstad met gratis wifi te maken. Het lijkt me in tijden van steeds duurder wordend dataverkeer en een groeiend aantal smartphones een bijzonder waardevol verkoopargument: ‘Overal in Leiden het hele world wide web gratis binnen handbereik.’ Daar kan geen uitkijktoren tegenop!

Advertentie

3 reacties

Opgeslagen onder Column

3 Reacties op “Buurmans gras

  1. Wat een vreselijk goed plan Tjan! Zeker, Wireless Leiden zo steunen dat het voor heel Leiden e.o. WiFi biedt is de beste reclame voor deze stad. Ik heb wat getest, maar voor nu is dekkingsgraad uit mijn tests veel te laag. Genoeg ‘Virtueel’ promotiemateriaal online zou ik zo zeggen :) . En inderdaad, waarom niet de trappen op de Burcht op om de stad te overzien? Is het niet mogelijk om wat koppen bijelkaar te steken en een plan van aanpak te maken om dit doel (Wireless) te bereiken? groet, Marcel Boeré http://www.leidenvirtueel.nl

  2. Geen dank Tjan. Ik heb een Facebook pagina opgezet om te kijken of ik geïnteresseerden kan vinden, je vindt het hier: https://www.facebook.com/pages/Leiden-Wifi/182188551853221 Helaas heb ik jou nog niet op Facebook gezien, wellicht een idee?

  3. Beste Tjan,

    In goede samenwerking met WirelessLeiden heb ik nu alle gratis Wifi toegangspunten op de kaart gezet. Binnenkort integreer ik ze met de ander kaarten op mijn site (o.a. uitgaan) : http://www.leidenvirtueel.nl/channel/uitgaan/wifi

    Wordt vervolgd,
    groet, Marcel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s