Oude kranten

‘Wat verdient dat nou, zo’n column?’ Het schijnt de meest gestelde vraag aan een columnist te zijn, en tegelijkertijd de minst beantwoorde. BN’ers, die hun columns in veel gevallen niet eens zelf schrijven, schamen zich voor de forse bedragen die ze voor het uitlenen van hun naam opstrijken, terwijl de mindere goden niet graag toegeven dat ze voor een schijntje hun licht laten schijnen over de meest uiteenlopende, al dan niet tot de verbeelding sprekende onderwerpen. Voor hen is de jaarlijkse uitkering van de Stichting Lira dan ook een leuk extraatje.

De Stichting Literaire Rechten Auteurs (Lira dus) behartigt de belangen van freelance publicisten, zoals Buma-Stemra dat voor componisten en tekstdichters doet. Ook ik pik uit die ruif mijn bescheiden graantje mee, dus hoera voor Lira! Omdat dat geld natuurlijk wel ergens vandaan moet komen houdt de stichting de hand op zodra teksten van freelancers – voor zover die niet langer dan zeventig jaar geleden zijn overleden – opnieuw worden gepubliceerd.

Ook het Regionaal Archief Leiden werd onlangs door Lira op de vingers getikt en zag zich daarop genoodzaakt de stekker uit zijn online krantenarchief te trekken. En daar baal ik van. De stichting die mij jaarlijks een paar tientjes overmaakt, legt mede namens mij een weliswaar waardevolle maar zonder winstoogmerk gelanceerde website met oude kranten plat – een website die ik voor het schrijven van mijn wekelijkse columns ook nog eens regelmatig raadpleeg. Als ik kon kiezen dan wist ik het wel: laat die paar tientjes dan maar zitten – maar zo werkt het helaas niet. Overigens is sinds vorige week mijn complete Steeksleutels-archief beschikbaar via Tjan.nl: 239 Leidse columns, van 2007 tot nu, helemaal gratis en voor niets. Zolang Lira er tenminste geen stokje voor steekt…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s