Leidense strip

In 1996 werd onze stad al eens verstript. In het vooral uit winstbejag uitgegeven stripalbum ‘Leiden in last’ heeft het speurdersduo Jules & Ollie er de handen vol aan om welgeteld 37 sponsors onder de in rap tempo verslappende aandacht van de lezer te brengen. Vijftien jaar later is Leiden opnieuw het decor van een strip, maar dan echt! Vorige week werd in de Lakenhal deel 314 uit de legendarische Suske en Wiske-reeks gepresenteerd: ‘Het lijdende Leiden’, dat op initiatief van de 3 October Vereeniging tot stand kwam.

Tien jaar geleden was ik beroepshalve betrokken bij de ontwikkeling van een Suske en Wiske-editie van het bordspel Monopoly. Ons idee om de spelregels samen met een kort stripverhaal over het ontstaan van het spel in een boekje te publiceren werd in Antwerpen enthousiast ontvangen, en voor ik het wist was ik een heus scenario aan het schrijven. Nog altijd is het een vreemde gewaarwording om de Belgische striphelden in ‘Het machtige Monopoly’ de dialogen te zien uitspreken die ik voor ze bedacht.

Net als ‘mijn’ Suske en Wiske bevat ook ‘Het lijdende Leiden’ een aantal Vlaamse eigenaardigheden (‘rundsvlees’ en ‘de Leidense geschiedenis’ bijvoorbeeld), maar misschien onderstreept dat juist wel dat het niet zomaar een gelegenheidsuitgave, maar een authentiek Suske en Wiske-album is dat het 125-jarig jubileum van de 3 October Vereeniging luister bijzet. Over dat jubileum is Leiden trouwens wel een klein beetje in last, want de gemeenteraad verlangt een financiële bijdrage van de jubilaris. De festiviteiten zijn dit jaar breder van opzet en duren langer, waardoor de uitgaven van de gemeente hoger uitvallen, terwijl de 3 October Vereeniging op haar beurt juist extra inkomsten geniet. Kosten, baten… Iemand goesting in een potje Suske en Wiske-Monopoly?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s