Mensenleed

Soms heb ik last van honden. Als de buren een dagje weg zijn en hun trouwe viervoeter datzelfde dagje besteedt aan het bij elkaar blaffen van de buurt bijvoorbeeld. Of als ik na een lange wandeling moe maar ontdaan de hondenpoep uit mijn profielzolen moet verwijderen. Of als ik lees dat een argeloze peuter gruwelijk te grazen is genomen door een agressieve, loslopende bouvier. Toch ben ik niet voor een huisdierenverbod, zelfs niet als ik dankzij het geile gekrijs van een koppel krolse katers onder mijn raam een hele nacht geen oog heb dichtgedaan. Er is dan wel sprake van mensenleed, maar een huisdierenverbod zou buitenproportioneel zijn.

Een verbod op barbecues in de Leidse stadsparken vanwege brandgevaar of rookoverlast zou ik nog te rechtvaardigen vinden, maar hetzelfde verbod omdat de gemiddelde barbecueër er nu eenmaal een handje van heeft liever vlees te grillen dan tahoe, vind ik eveneens buitenproportioneel. Net als het ook dit jaar weer ingediende voorstel van de Leidse afdeling van de Partij voor de Dieren om vuurwerk rond de jaarwisseling te verbieden omdat honden en katten daar last van hebben.

Ik heb zelf helemaal niets met vuurwerk, maar gun ieder diertje zijn pleziertje. Als mijn buurman (van die blaffende hond) het nieuwe jaar net zo flitsend en knallend wil beginnen als het voorgaande, dan moet dat kunnen – al zit zijn eigen lobbes dan hijgend en bibberend onder de keukentafel. En ja, natuurlijk is dat heel erg sneu voor die hond, zoals ik ook te doen heb met al die andere honden en katten die bang zijn voor vuurwerk. Maar het kan ook onweren. Dat met de PVV in de gedoogcoalitie – over gedonder gesproken – de angst in ons land in zekere zin regeert, is wat mij betreft al erg genoeg. Laat daar nu niet ook nog de angst van onze huisdieren bij komen.

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Column

2 Reacties op “Mensenleed

 1. Dus geen extra lijnen bij ‘#144, red een dier’ op 31-12?

 2. als het bliksemt kunnen we daar niks aan doen. Bliksem duurt maar een paar uur. Het geknal van oud en nieuw veel langer.Dit waren de schriftelijke vragen die de Partij voor de Dieren over vuurwerk stelde:

  Schriftelijke vragen Partij voor de Dieren Leiden over vuurwerk.

  Vuurwerk vormt een toenemend probleem. Het zorgt voor overlast, voor milieuschade, voor gezondheidsproblemen en is een ramp voor dieren.
  De partij voor de dieren streeft naar een verbod op vuurwerk en wil een start maken met een eerste inperking. Vandaar dat wij de volgende vragen aan u willen voorleggen.

  1. Is het college bereid om de verkoopperiode voor vuurwerk te bekorten en de tijd voor het afsteken in te perken? Zo nee, waarom niet?

  2. Is het college bereid om een vuurwerkverbod in te stellen voor parken en groenstroken, om in elk geval dieren in het wild te ontzien? Zo nee, waarom niet?

  3. Is het college bereid voorlichting te geven aan burgers over de onderstaande nadelen van vuurwerk en zo tegenwicht te bieden aan de gelikte folders van de vuurwerkbranche? Zo nee, waarom niet?

  4. Hoe valt het gedoogbeleid t.a.v. vuurwerk te rijmen met het streven naar gemeente die de biodiversiteitshoofstad van Europa?

  Toelichting.

  1. Geen feest voor iedereen
  Van vuurwerk hebben een aantal mensen een (kortdurend) plezier. Dat weegt volgens de Partij voor de Dieren niet op tegen de last die anderen, mensen en dieren, hebben van het vuurwerk. Uit onderzoek van Peil.nl blijkt dat maar liefst 48% van de Nederlanders voor een verbod op consumentenvuurwerk is, terwijl 45% tegen is.7% is neutraal. Uit het onderzoek blijkt ook nog eens dat 31 procent van de ondervraagden zich onveilig voelt op straat wanneer vuurwerk afgestoken wordt. Bron: http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2008/01_januari/06/vrijetijd_lifestyle/106_0930_vuurwerkverbod_onderzoek.xml
  2. Enstige schade aan milieu en volkgezondheid
  Volgens onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) raakt de lucht in de Nieuwjaarsnacht verontreinigd met roet, zwaveldioxide, stikstofoxiden en stofdeeltjes. Water en grond raken verontreinigd met giftige metalen zoals koper, antimoon, strontium en barium. In oktober 2011 heeft Natuur en Milieu geconcludeerd dat Nederland het smerigste land van Europa is. Het rapport van natuur en Milieu stelt voorts dat de gezondheidsschade door luchtverontreiniging de samenleving veel geld kost en leidt tot verhoging van ziektekostenpremies en belastingen. Zie http://www.ecogroen.com/vuurwerk-erg-slechte-voor-het-milieu/
  Dit geldt al helemaal voor mensen met een chronische longziekte, zoals astma en COPD. Zij kunnen extra klachten kunnen krijgen door het fijnstof. Het advies van het Astmafonds is dan ook om binnen te blijven en ramen en deuren zo goed mogelijk gesloten te houden.

  3. Dieren
  Voor dieren betekent vuurwerk helemaal een verschrikking. Slapende dieren worden in hun slaapplaatsen opgeschrikt en in het holst van de nacht verdreven, opgejaagd, angstig, niet gewend om in het donker actief te zijn en minder georiënteerd zijn dan bij daglicht.Nachtdieren worden opgeschrikt en verjaagd tijdens hun nachtelijke voedselzoek- activiteiten.
  Wie weet hoe katten en honden in de stress schieten van vuurwerk kan zich er een voorstelling van maken hoe erg het voor de dieren buiten is.

  4. Sociaal-ethische aspecten.
  Bij de productie van vuurwerk, die vooral in derde wereldlanden plaatsvindt, vallen jaarlijks vele doden en gewonden door ongelukken doordat mensen, zonder voldoende bescherming, moeten werken met allerlei chemische stoffen. Als gemeente zouden we ons het lot van deze mensen moeten aantrekken.
  http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/22852

  5. Een toenemend probleem
  De hoeveelheid afgestoken vuurwerk is de laatste decennia enorm toegenomen.
  Van 5,1 miljoen kilo in 1990, naar 16,9 miljoen in 2009.

  Bron: Rijkswaterstaat. Emissieregistratie diffuse bronnen. April 2011.
  http:?/docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:DXuqYsasxREJ:www.emissieregistratie.nl/ERPUBLIEK/documenten/Water/Factsheets/Nederlands/Afsteken%2520vuurwerk.pdf+emissieregistratie+vuurwerk&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESgoh8HqBVX40fiJ8_iBwgEpcsLiqfaUD3-WaM1fFyCzAB2PZRTj2yAnkqGG-6OAYnWmsXSNp4JzyYKPo56oCWl-5NJG6sqe6KWnpp6dU-kXjbSev7wVNhiB2d9RNcG23–Fw-Vt&sig=AHIEtbQyBzwIt9PefZTcgU30LRo0ewGR4g

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s