CCL

Ik vier deze week een klein feestje. Dit is namelijk Steeksleutels nummertje 250 – of ‘numerus CCL’, zoals de Romeinen die in de eerste eeuwen van onze jaartelling de wijk Roomburg bevolkten zouden hebben gezegd. Ter verhoging van de feestvreugde wil ik deze week nu eens niet stilstaan bij wat er misgaat in onze stad. Er zijn namelijk ook projecten die wél – en dan ook nog schijnbaar stilletjes – van de grond komen. De twee nieuwbouwkolossen van het ROC bij de beide Leidse stations bijvoorbeeld.

De realisatie van het niet te missen gebouw bij station Lammenschans kwam op zijn Leids wat moeizaam uit de startblokken. Maar van inspraak kwam nu eens een keer geen afstel, want in 2007 ging de eerste van de 1400 palen de grond in. Hoewel de situatie na wat akkefietjes met asbest en verhoogde aannamekosten nog eenmaal explosief zou worden (bij de heiwerkzaamheden werd een hoofdgasleiding geraakt, waarna Leiden ontsnapte aan een ramp), vorderde de bouw gestaag. Toen in 2009 het hoogste punt werd bereikt, werd bij Leiden Centraal begonnen met de bouw van een tweede schoolgebouw, dat met twaalf verdiepingen en nog eens 40.000 vierkante meter minstens zo’n blikvanger wordt als de inmiddels nagenoeg voltooide kolos langs de Leidse Zuidas.

Nog even los van smaak – over de twee panden zijn de meningen verdeeld – is het een prestatie van formaat om in tijden van economische tegenwind een omvangrijk bouwproject van zo’n 180 miljoen euro van de grond de krijgen. Dat heeft de opdrachtgever, Community College Leiden BV, die voor een private investering zelfs in zee ging met textielmagnaat Jan Zeeman, dus prima gedaan. Bij wijze van loftrompet steek ik in deze tweehonderdvijftigste column dan ook de feesttoeter over deze BV, die afgekort als CCL door het leven gaat. Is dát even toevallig…

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder Column

4 Reacties op “CCL

  1. Frans van Tuil

    ROC Leiden was 23 jaar mijn werkgever. Eerst op de Turkooislaan, vervolgens op de Toussaintkadeen tenslotte op de Ter Haarkade. Ik denk niet dat ik gelukkig zou zijn als ik in een der schoolkolossen zou werken. Ik geloof in kleinschaligheid, niet in luchtfietsende protserigheid.
    Proficiat met je columnjubileum!

    • Dank je. Ik denk ook dat dergelijke grote gebouwen de werk- en leersfeer behoorlijk beïnvloeden, en het is maar de vraag of die invloed positief of negatief is. Logistiek is het natuurlijk wel een grote stap voorwaarts.

  2. Ook van mijn kant natuurlijk een felicitatie. Ik lees je columns – hoewel slechts 1 keer in Leiden geweest – altijd met veel interesse.

    Ik neem aan dat op je weblog nog een fotoserie komt over de bouw? Of heb ik die gemist?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s