Glad ijs

Op de Nieuwe Rijn kan weer naar hartelust worden geschaatst. De drijvende kunstijsbaan, die het Centrummanagement in 2009 nog op een uitglijder van een ton kwam te staan, is na een jaar afwezigheid weer terug: groter en deels overdekt. Henny Keereweer van de PvdA is dit recreatieve gekrabbel nog niet genoeg. Met zijn plan om in de Leidse regio het nieuwe Thialf te laten verrijzen, begeeft hij zich op beduidend gladder ijs. Hoe glad? Dat tonen de problemen rond de exploitatie van de Uithof in Den Haag (ook een 400-meterbaan), de Groenoordhal (een in omvang vergelijkbaar complex) en de IJshal aan de Vondellaan (die jaarlijks een ton subsidie ontvangt) aan. Keereweers plan kan wat mij betreft dan ook meteen weer in de ijskast, die uitpuilt van de Leidse plannen die nooit gestalte kregen.

Een plan dat vooralsnog niet in die ijskast thuishoort, is dat rond het nieuwe muziekcentrum De Nobel. Enerzijds juich ik het toe dat Leiden eindelijk een serieus te nemen poppodium krijgt, anderzijds vind ik het lastig te verkopen dat aan de ene kant van de Marktsteeg een fonkelnieuwe poptempel wordt gebouwd, terwijl letterlijk aan de overkant een cultureel complex staat te verstoffen waar miljoenen euro’s gemeenschapsgeld in zijn gepompt en dat niet te exploiteren lijkt. Zou het geen nobel plan zijn om het Scheltema-complex te vertimmeren tot popcentrum? Ik heb er al een aantal mooie concerten mogen zien.

Als er niemand plannen maakt, gebeurt er ook niets – dat is dan weer de andere kant van het verhaal. Dat het Glazen Huis van 3FM nu op de Beestenmarkt staat, begon ook ooit met iemand die zich op glad ijs waagde. Over vier dagen gaat Serious Request 2011 van start, en dan is het zaak te bewijzen dat het Glazen Huis écht in Leiden thuishoort. Als we maar niet door het ijs zakken…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s