Retetrots

Twee weken geleden citeerde ik op deze plek Maikel Steur, namens 3FM de producer van het Serious Request-circus dat zondag in Leiden losbarstte. Onze stad mocht wat hem betreft ‘retetrots’ zijn op de wijze waarop het Glazen Huis door bewoners, politiek en middenstand is omarmd. Volgens mij heeft de chauvinistische Leidenaar wat dit betreft nauwelijks aansporing nodig: de trots is hier van oudsher al zo ongeveer te snijden.

Ook los van de Rode Kruis-actie is er namelijk alle reden om trots te zijn, en ook de afgelopen weken was Leiden weer opvallend vaak positief in het nieuws. Zo sleepte Walter van Peijpe – tevens gemeenteraadslid voor GroenLinks – de landelijke titel ‘Taxichauffeur van het Jaar’ in de wacht. De basketballers van Zorg & Zekerheid Leiden wisten de tweede ronde van de EuroChallenge te bereiken, waarmee ‘we’ tot de beste zestien van Europa behoren. En last but not least won het Stadslab – het samenwerkingsverband van retetrotse maar bovenal creatieve Leidenaars die hun stad naar een hoger plan willen tillen – de Landelijke Vrijwilligers Award. Dat de prijsuitreiking werd gepresenteerd door niemand minder dan Zijne Koninklijke Hoogheid Ivo Niehe bewijst wel dat dit niet zo maar een prijsje is.

Terug naar de Beestenmarkt, want hoe je het ook wendt of keert: daar draait het deze week natuurlijk allemaal om. De opening met Snow Patrol was koud en nat maar spetterend, en ook de eindshow van zaterdagmiddag belooft een waar spektakel te worden. Maar nu even Serious: laten we niet vergeten dat het deze week níét om Leiden gaat, niet om Coen, Gerard & Timur, en ook al niet om al die BN’ers die onze stad bezoeken. Het gaat om de oorlogsmoeders in Afrika. Serious Request 2011 is pas geslaagd als de opbrengst er een is waar we met z’n allen retetrots op kunnen zijn!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s