Tóch een record!

‘Ik kom mijn excuses aanbieden,’ stamelde een man in het holst van de nacht in de microfoon voor het Glazen Huis. De dj in het huis wilde weten waarvoor. ‘Nou, ik heb zondag een kerstboom van jullie gejat,’ antwoordde de Leidenaar, die bij zijn actie een spoor van dennennaalden had achtergelaten en dus eenvoudig in de kraag kon worden gevat. Bij wijze van boetedoening was hij naar de Beestenmarkt gekomen om al het geld dat hij op zak had door de brievenbus te schuiven. ‘Sorry,’ zei hij nog maar een keer in onvervalst Leids.

Deze kerstboomdiefstal was vrijwel het enige incident tijdens een in alle opzichten prachtige week. Ik geef toe: in de loop van 2011 heb ik er weleens aan getwijfeld of onze stad wel de aangewezen plaats voor een grootschalig evenement als Serious Request zou zijn. Maar terwijl de organisatie naarmate december naderde steeds vaker liet doorschemeren niet op een recordopbrengst te rekenen, raakte ik er steeds meer van overtuigd dat de komst van het Glazen Huis naar onze Beestenmarkt een daverend succes zou worden. En met een eindbedrag van maar liefst 8,6 miljoen euro werd dat het ook. Tóch een record!

Hoewel de marathonuitzending via radio, tv en internet 144 uur lang op de voet te volgen was, was ik vorige week regelmatig op de Beestenmarkt te vinden. Om met dj Gerard Ekdom te spreken hing de sfeer er daar keer op keer weer leuk bij. Zichtbaar trots op de bedragen op hun cheques stonden Leidse scholen, verenigingen en bedrijven uren in de rij, soms zelfs in de stromende regen, maar er viel geen onvertogen woord. Ik kon er geen genoeg van krijgen. In mijn ogen is een mooiere afsluiting van 2011 dan juist dít beeld ook nauwelijks denkbaar. Zullen we in Leiden met zijn allen proberen ook van het nieuwe jaar zo’n hartverwarmend feest te maken?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s