Sleutels en puntjes

‘Kennis moet je verwerven, je moet er naar zoeken,’ stelt burgemeester Lenferink in het voorwoord van de nieuwe gemeentelijke Wegwijzer, die op de tweede dag van het nieuwe jaar op de mat plofte. Twee bladzijden eerder blijkt dat wie zoekt, niet per se vindt. In het tekstje bij de omslag van de gemeentegids stelt men zich de alleszins gerechtvaardigde vraag waarom het stadswapen van Leiden niet één, maar twee sleutels bevat.

De sleutels verwijzen zoals iedere rechtgeaarde Leidenaar zal weten naar de apostel Petrus, de schutspatroon van de Leidse Pieterskerk. Als portier van het hiernamaals bewaart hij sinds de ‘traditio clavium’ (de sleuteloverdracht) de sleutels van de hemelpoort, zo vertelt het Nieuwe Testament ons. Niet voor niets lijkt het wapen van Vaticaanstad als twee druppels water op dat van Leiden. Alleen zijn de Leidse sleutels rood (of ‘keel’, zoals heraldici zeggen), en de pauselijke sleutels goud en zilver van kleur. Maar waarom zijn het er nu twee?

Ik citeer de Wegwijzer: ‘Leidse humor zegt: “Eén originele sleutel en een reservesleutel” en “De hoofdingang en de achterdeur”. Nee, geachte lezer, het zijn twee sleutels omdat…’ – maar dan volgen er in de gids welgeteld negentien veelbetekenende puntjes. De puntjes van ‘dat zoeken we op’, van ‘ik wil een hulplijn inzetten’ en van ‘hier komen we op terug’. Maar een antwoord blijft uit en de Wegwijzer stuurt de geachte lezer dus met een kluitje in het riet. Een katholieke verklaring is meen ik dat Petrus’ ene sleutel toegang tot de aardse kerk verschaft en de andere tot het Koninkrijk der Hemelen, maar zeker ben ik hier niet van. Wél weet ik waar in onze stad de twee gietijzeren sleutels van de prijsvraag in de Wegwijzer hangen. Een hint? Zoek ze in de buurt van waar men al eeuwen kennis vindt…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s