Cijferfetisjisme

Voor iemand die beweert geen cijferfetisjist te zijn, bevatte het rapport waarmee hij driftig stond te zwaaien toch opvallend veel cijfertjes. Geert Wilders wil terug naar de gulden en een Londens onderzoek heeft – in opdracht van de blonde verlosser – feilloos aangetoond dat dat een meer dan uitstekend plan is. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt… En dus gaven de gulden-sceptici op voorhand al geen stuiver voor de voorspelbare onderzoeksresultaten. Conclusies zijn immers te koop, zelfs als het wetenschappelijk onderzoek betreft, zo bewees wetenschapper Diederik Stapel onlangs even onbedoeld als onomstotelijk.

Als de gemeente Leiden een onderzoek zou hebben laten doen naar het lokale vestigingsklimaat voor ondernemers, en onze stad was daarin met een rapportcijfer van een 7,3 als beste uit de bus gekomen, dan zou ik daar geen column aan wijden. Maar nu Deloitte met een onafhankelijk rapport aantoont dat Leidse ondernemers verreweg het meest tevreden zijn over hun vestigingsplaats, dan is dat nieuws. Goed nieuws ook, dat mij vorige week aangenaam wist te verrassen.

Dat Leiden punten laat liggen op bereikbaarheid is dan weer wat minder verrassend, maar dat de deskundigheid van ambtenaren hier het hoogst gewaardeerd wordt, is toch een eyeopener. Onze stad doet het op alle fronten goed en komt ook als het om cultureel en recreatief aanbod gaat als beste uit de verf. Ik vroeg me nog wel even af of een bovengemiddelde tevredenheid over de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel niet impliceert dat we hier met een overschot aan hoogopgeleide werkzoekenden te maken hebben, maar laat ik de pret niet bederven. Want cijferfetisjist of niet, een 7,3 is een mooi cijfer dat ook nog eens volop ruimte biedt voor verbetering. Op naar de cum laude!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s