Reprise

Sinds het LAKtheater in 1983 verhuisde van een zolder aan het Levendaal naar het universitaire WSD-complex aan de Cleveringaplaats, was het financieel een zorgenkindje. Toen onderwijsminister Deetman in 1986 in zijn bezuinigingsplannen stelde dat faciliteiten voor studenten voor rekening van de gemeente moesten komen en niet langer deel mochten uitmaken van de begroting van de universiteit, keerde de – toen nog ‘Rijks’ – universiteit Leiden zich fel tegen dit Haagse voornemen. Maar 22 jaar later was het de universiteit zelf die aangaf dat het exploiteren van een theater zeker in tijden van bezuinigingen niet tot de kerntaken van een onderwijsinstelling mag worden gerekend. Het voortbestaan van het LAK kwam daarmee in 2008 serieus in gevaar.

Wat volgde was een protestactie, waarvan u zich de postertjes die de stad rood kleurden ongetwijfeld zult herinneren. Deze actie was in zoverre succesvol dat de universiteit de politiek meer tijd gaf om de exploitatie van het vlakkevloertheater over te nemen of onder te brengen. In blessuretijd wist de gemeente echter niet te scoren en dus ‘valt het doek’, zoals veel media woordspelerig kopten, nu alsnog.

GroenLinks is er nog niet klaar mee en zet in op een reprise. Een petitie op de weblog van Pieter Kos, waarin de universiteit wordt aangesproken op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, werd vanuit het hele land al veelvuldig ondertekend. Ook door mij, al heeft de universiteit daar waarschijnlijk lak aan en zal ze niet terugkomen op een reeds in 2008 genomen besluit – een besluit dat ik tot op zekere hoogte nog begrijp ook. Wat ik alleen niet begrijp is waarom de universiteit theater níét, en – afgaande op de peperdure renovatie van het Universitair Sportcentrum komende zomer – sport blijkbaar wél tot haar kerntaken rekent.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s