Fotogeniek

Al 120 dagen cirkelt André Kuipers nu rond de aarde, en ook de komende 75 dagen blijft hij dat nog wel even doen. Soms, als de avond valt en de spiegels van het ISS de zon reflecteren, kun je zijn ruimtestation met het blote oog voorbij zien vliegen. Een fascinerend schouwspel, dat tegelijkertijd de grootsheid van waartoe de mens in staat is, als de kleinheid van diezelfde mens illustreert. Zou ons astronautje nu naar beneden kijken, vroeg ik me af toen ik het ISS als een witte stip aan de hemel zag passeren. En wat ziet hij dan?

Vorige week publiceerde Kuipers vanuit het ruimtestation een foto van de Randstad. Een bijzondere plaat, die Leiden van zijn beste kant laat zien. Wie de foto gezien heeft, zou me nu van gelul in de ruimte kunnen betichten. Er zijn immers wel mooiere kiekjes van onze stad dan in het aardedonker, recht van boven en van 400 kilometer afstand genomen. Ik geef ook toe: Amsterdam en Schiphol zag ik direct liggen en de ‘Stad van Ontdekkingen’ liet zich niet zo 3-2-1 ontdekken. Maar toch, beste lezer, maar toch…

Zonder het Leidse bedrijf Cosine, had Astro-André’s Nikon-camera ‘Leiden by night’ niet eens kúnnen registreren. De combinatie van de lange sluitertijd die nodig is om een dergelijke foto te belichten en een kruissnelheid van meer dan 27.000 kilometer per uur zou ongetwijfeld een bewogen foto hebben opgeleverd. Het in het Bio Science Park gevestigde Cosine ontwikkelde in opdracht van de ESA de NightPod, een hulpmiddel waarmee dergelijke bewegingsonscherpte digitaal kan worden tegengegaan. Op Kuipers’ haarscherpe foto, die deel uitmaakt van een serie die lichtvervuiling in kaart moet brengen, is Leiden dan misschien niet meer dan een klein, oplichtend vlekje. Maar vlak dit vlekje niet uit, want wat zijn we hier toch tot veel in staat!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s