Kunst in het wild

Twee artsen die zich naar een patiënt haasten. Zwijgende familieleden met bedrukte gezichten in de lift naar beneden. Nerveus in hun stoeltjes wiebelende wachtenden bij een poliklinische afdeling… Jij staart naar een muur. Naast je hoor je een liftdeur openschuiven. Vanuit je ooghoeken zie je hoe iemand met bed en al een gang in wordt gereden, maar je blik blijft op de muur gericht. Je ziet daar twee mannen. Ze voetballen op het strand. In zwart-wit, maar levensgroot. De rechter neemt met opgeheven knie de bal aan, hij lacht. De linker wacht af.

Liefhebbers van moderne kunst weten het LUMC al langer feilloos te vinden, want in de Galerie worden jaarlijks vijf exposities georganiseerd die bij pers en publiek hoog staan aangeschreven. De afgelopen vijfentwintig jaar heeft het ziekenhuis echter ook een imposante permanente collectie opgebouwd, waarvan de kunstwerken deel uitmaken van het interieur van het ziekenhuis. Kunst met een functie dus. Kunst die niet klinisch te midden van andere kunst in een verstild museum hangt, maar kunst in het wild.

Hoewel een ziekenhuis een openbaar gebouw is, stap je er niet zo snel binnen om eens op je gemakje rond te kijken wat er zoal aan de muur hangt. Het LUMC nodigt iedereen uit dat vooral wel te komen doen en stippelde daartoe een Kunstroute uit langs een representatieve selectie uit de gevarieerde vaste collectie. Aan de hand van een fraai en bovendien gratis boekje, dat sinds twee weken in de centrale hal voor u klaar ligt, kunt u ongestoord rondstruinen door de gangen van het medisch centrum. In een natuurlijke en dynamische omgeving waarin gewerkt, geleerd, geleden, gehoopt, gevreesd en genezen wordt, kan ook – of misschien wel juist – van kunst worden genoten. Ik kan u dit ziekenhuisbezoekje van harte aanbevelen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s