Het zwevende zwaard

‘Het zwevende zwaard’ is niet de titel van een nieuwe Suske & Wiske, maar beschrijft de trieste aanblik die de fiere leeuw op de poort bij de Burcht momenteel biedt. Begin deze maand werd dit monument door zatlappen beklommen en daarbij raakte het levensgrote beeld zo ernstig beschadigd dat het roofdier nu zijn rechterklauw moet missen. Het zwaard zweeft boven de kop van de geamputeerde leeuw, alsof hij het zojuist achteloos over zijn schouder heeft geworpen.

De degen werd in 1998 ontvreemd en is een jaar later vervangen door het nu dus zwevende namaakzwaard. Het echte wapen dook kort daarna plots op tussen het vuilnis en is nu in de Lakenhal te zien. Helemaal in de oorspronkelijke staat was de leeuw dus al niet meer, maar dan nog… Volgens oorgetuigen is er zelfs met de leeuwenklauw gevoetbald, en daaruit spreekt wel heel weinig respect voor een beeld dat in 1662 door Rombout Verhulst werd gemaakt en dus exact 350 jaar oud is. Ook het gedenkschild voor burgemeester Van der Werff in de Hooglandse Kerk en de reliëfs op de Waag en het Pesthuis zijn van deze van oorsprong Mechelse beeldhouwer, die tien jaar in Leiden woonde.

Ik hoop natuurlijk dat Verhulsts jubilerende maar onthande leeuw niet te lang met zijn stompie in zijn hempie hoeft te staan, maar de vraag is of er niet meer moet gebeuren. De maker van het nieuwe zwaard stelde in 1999 dat de poort te simpel te beklimmen was. De gemeente deelde zijn zorg niet, maar hij kreeg gelijk: in 2002 werd het zwaard opnieuw beschadigd en nu is dus de leeuw zelf de dupe. Hoort het erbij of moet Leiden iets doen? Het hekwerk aanpassen? De beveiling aanscherpen? Of moeten beelden in de openbare ruimte – net als in Italië – worden vervangen door plastic replica’s? Als zelfs een leeuw al geen ontzag meer inboezemt…

Advertentie

3 reacties

Opgeslagen onder Column

3 Reacties op “Het zwevende zwaard

  1. UPDATE: Daags na het verschijnen van deze column ontving ik per e-mail een reactie van Steven Janse van BamBam restauratie steenhouwers uit Leiden: ‘a.s. dinsdag zal er door een beeldhouwer een model worden gemaakt van klei zodat er een zandstenen replica kan worden gehakt en later deze maand worden geplaatst.’ De Leidse leeuw zal dus op zeer korte termijn al in oude luister worden hersteld.

  2. Jasmijn

    Fijn dat er een nieuwe klauw wordt gemaakt!
    Maar ik vind het erg triest dat er mensen zijn die de leeuw kapot hebben gemaakt en vervolgens met de brokstukken gingen voetballen.
    Als de schandpaal nog bestond had ik klaargestaan met een doos tomaten.
    Ik hoop dat de daders snel opgepakt worden. Erg jammer van zo’n mooi en oud monument. Wat voor straf staat er op dit soort vandalisme?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s