Beeldspraak

‘Het mooiste aan het beeld is de plek,’ schreef een kritische Leidenaar in 1906 in het Leidsch Dagblad. Hij had het over de buste van Rembrandt, die dat jaar door koningin-moeder Emma aan de Witte Singel was onthuld. Meer dan een eeuw later was juist die plek – ver van de binnenstad en door het drukke stadsverkeer lastig te bereiken – onderwerp van discussie. Een financieel gedekt burgerinitiatief tot verplaatsing van het bronzen beeld sneuvelde vorige maand in de gemeenteraad, omdat de verschillende fracties zo hun eigen plannetjes met Rembrandt hadden. Een heldere ja/nee-vraag (verplaatsen of niet?) verzandde zo in een multiple choice-opgave waarover geen overeenstemming kon worden bereikt.

En dus blijft Van Rijn met zijn rug naar het centrum van zijn geboortestad gekeerd staan. Voorlopig althans, want die stad een beetje kennende laait de discussie over de standplaats van het standbeeld nog wel een keer op. Wat mij betreft staat Rembrandt daar best. Vanaf zijn sokkel kan hij de kunstenaars van Haagweg 4 een beetje in de gaten houden, wethouder De Haan heeft toegezegd de verkeersveiligheid rond het beeld te verbeteren en bij de ontwikkeling van het prestigieuze Singelpark – een burgerinitiatief dat het wél redde – zal ongetwijfeld rekening worden gehouden met de buste.

Eigenlijk kan ik ook maar één betere plek voor Rembrandt bedenken, en dat is de Rembrandtplaats aan de Weddesteeg, op een steenworp afstand van Van Rijns huidige verblijfplaats. Als u het potsierlijke poppetje dat daar nu staat een beeld wilt noemen, ja, dan staat er tegenover het afgebroken geboortehuis van de schilder al een beeld van Rembrandt – dat klopt. Maar hoe eerder dat verhuist, hoe liever het me is. Waarheen? De achtertuin van de maker in Karslruhe lijkt me een uitstekende bestemming!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s