(Weder)geboorte

Dick de Vos van de Partij voor de Dieren zal er vorige week geen beschuitje met vrije-uitloopmuisjes op hebben gegeten: als het aan hem had gelegen zou Circus Renaissance zijn tent überhaupt niet aan de Boshuizerkade hebben opgeslagen. Leiden was dan een unieke gebeurtenis misgelopen, want zouden er in onze stad ooit eerder drie Siberische tijgertjes geboren zijn? Welke kanttekeningen je ook bij circusacts met wilde dieren wilt en kunt plaatsen, de beelden van de drie tijgerwelpjes laten denk ik niemand Siberisch. Het circus schreef een prijsvraag uit en voor de bedenkers van de drie leukste namen lagen vrijkaarten voor het hele gezin klaar.

Toen ik het bericht las schoten me direct de namen Jan, Lucas en Rembrandt te binnen. Echte tijgernamen? Nee, dat misschien niet, maar de namen van de drie Leidse renaissanceschilders Steen, Van Leyden en Van Rijn zijn met het oog op hun geboorteplaats en de naam van het circus natuurlijk wel heel toepasselijk. Maar ook nogal voor de hand liggend, zo bleek toen ik ’s avonds op Twitter keek, waar cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan exact dezelfde namen opperde. Vlak voordat het verkiezingscircus losbarst vraag ik me nu af of ik me zorgen moet gaan maken, want er in de aanloop naar 12 september precies dezelfde gedachtengang op nahouden als de nummer 53 van de kieslijst van het CDA… daar moest ik maar geen gewoonte van maken!

Welke namen ik verder ook bedacht, ze deden gekunsteld aan. Jochem en Armin, maar een derde alom bekende Leidse podiumtijger schoot me niet zo snel te binnen. Notoire Leidse kroegtijgers dan, zoals Wouter, Bas en Roeland van het trio Barry Badpak… Maar het ging om tijgertjes, niet om kameeltjes. Nee, die eerste, voor de hand liggende gedachte bleek als zo vaak de beste. Jan, Jaap en Tjan dan dus maar?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s