Leiden en Londen

De Olympische Spelen beheersen tijdens de nadagen van deze eindeloze sportzomer de media, maar als Leidse huis-aan-huiscolumnist sta je dan toch een beetje buitenspel. Natuurlijk, de zilveren zwemster Femke Heemskerk begon haar carrière in het water van zwembad De Zijl, en in de jaren negentig had ook Londen het ‘Leidse’ netnummer 071. Maar dat zijn invalshoeken die me, net als de constatering dat de namen van de twee steden maar twee letters van elkaar verschillen, voor een column net iets te vrijblijvend zijn.

Zei ik nou ‘twee letters’? Dat de voornamen van Nick & Simon met een N en een S beginnen was voor de NS reden genoeg om dit duo voor een tv-campagne te strikken. Misschien doe ik dus ook wel te moeilijk met mijn invalshoeken. Half juni namen de Volendammers op station Leiden Centraal de olympische NS-commercial op. Waarom die ongeloofwaardig vro- en vriendelijke conducteur werd gecast was me niet helemaal duidelijk, tot ik hoorde dat hij gespeeld wordt door Roel Pot. De NS maakt er vaak een potje van, dat moet haast wel de reden zijn.

Van London Park in de Leidse stationshal is – het moet gezegd – allerminst een potje gemaakt. Kunstgras, fluitende nep-vogeltjes, Royal Guards van blauw-geel bordkarton, zogenaamd gedekte picknicktafels… Het is allemaal nogal fake, maar daarom niet minder leuk. De twee immense schermen waarop forenzen ’s morgens vroeg al op de herhaling van een levensechte Mart Smeets worden getrakteerd doen het in elk geval, en dat kon van de treinen op de avond van de opening van de Spelen niet worden gezegd. Tijdens deze opening was een immense klok te zien, een klok die is gegoten door de firma Eijsbouts uit Asten. Zal ik nog een linkje met Leiden doen? Vanuit Brabant bedient dat bedrijf ook de 49 klokken van óns stadhuiscarillon.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s