Zwarte Piet (m/v)

Vorig jaar werd ons land medio mei opgeschrikt door een extra Sinterklaasjournaal en over een paar weken zal het strooigoed u vanuit de schappen van de supermarkt alweer verleidelijk aanstaren. Hoewel het pas augustus is, kan ik het dus best hebben over de enige katholieke geestelijke die er nooit een geheim van maakte een zwak voor minderjarigen te hebben. Of preciezer: over zijn trouwe handlangers. Eerder deze maand verschenen er namelijk twee Zwarte Pieten voor de Haagse rechter, onder meer voor een overval in Leiden.

Ik geef toe: toen ik op 3 december vorig jaar naar aanleiding van een overval in de Surinamestraat een Burgernet-melding ontving en ik het signalement van de voortvluchtige daders las, schoot ik in eerste instantie in de lach. Maar een overval is natuurlijk geen kinderspel, zeker niet als daar wapens bij worden gebruikt – speelgoedwapens, naar later bleek, maar toch. Het slachtoffer had in zijn aangifte over twee als Zwarte Piet verklede mannen gerept, en die verklaring werd door de advocaat van de twee verdachten (een 41-jarige Maasdrielenaar en zijn 28-jarige vriendin) met beide handen aangegrepen: een van hen was immers een vrouw, en dat stond haaks op de aangifte.

De rechter toonde zich niet bepaald onder de indruk van dit argument: ‘Of het een mannetje is of een vrouwtje, is bij Zwarte Pieten moeilijk te zien,’ luidde zijn reactie. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe, en dus vertrouw ik erop dat de twee hun straf niet zullen ontlopen. Omdat ‘mee in de zak naar Spanje’ niet in het Grote Boek van onze rechters staat, zal het wel op een gevangenisstraf uitdraaien. De uitspraak volgt binnenkort, naar ik hoop op rijm: ‘Voor Zwarte Piet (m/v) is er geen clementie, derhalve verdwijnt u in detentie.’ Da-hag, da-hag, Zwarte Piet!

___
Update: Terwijl de krant waarin deze column verscheen van de persen rolde, deed de rechter uitspraak. Zwarte Piet moet 6 jaar brommen, zijn partner in crime kreeg een gevangenisstraf van 2,5 jaar opgelegd.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s