Wakkere burgers

‘Alerte burgers’, zo noemde ik vorige maand de deelnemers aan Burgernet. In juli werd dit initiatief, dat burgers betrekt bij politiewerk, in Leiden structureel ingevoerd. Op basis van de 80 sms’jes die ik als een van die alerte burgers tijdens de tien maanden durende proef had ontvangen, formuleerde ik op deze plek vier tips. Relatiebeheer Burgernet Hollands Midden plaatste een uitvoerige reactie op mijn website.

Mijn tip om alerte burgers die zich niet in de buurt bevinden simpelweg niet te sms’en, wordt daarin – kort samengevat – afgedaan als ongewenst, en daar geeft men goede argumenten voor. Wie, zoals ik, tijdens zijn vakantie geen meldingen wil ontvangen, moet dat zelf aangeven in zijn bereikbaarheidsrooster op Burgernet.nl. Dat wist ik natuurlijk wel, maar ben je ook alert genoeg om dat te bedenken als je je koffers pakt? En als je al alert genoeg bent, weet je dan je inloggegevens nog? Burgernet zou (nieuwe tip) kunnen overwegen de toegang tot de website te reguleren via DigiD, maar dit terzijde.

Ik vermoed dat veel Leidse Burgernetters de voorbije weken hun loginnaam en wachtwoord hebben opgezocht om in het bereikbaarheidsrooster aan te geven dat ze ’s nachts voortaan liever niet meer gestoord willen worden. Twee weken geleden ontvingen duizenden telefoons om half twee ’s nachts namelijk een sms’je over de vermissing van een suïcidale man in Oegstgeest. En zo werden alerte burgers plots wakkere burgers. Ik snap de afweging dat de zaak serieus en acuut was, maar voor de keuze om drie kwartier later nogmaals een melding te versturen, nu met de strekking dat de man nog niet gevonden was, heb ik minder begrip. Overigens sliep ik rustig door: mijn mobieltje wekt mij ’s nachts alleen voor gesprekken, niet voor berichten. Zo wakker ben ik dan ook wel weer!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s