Fruitmand

Daar stonden ze dan: de VVD’ers Pieter van Woensel en Fred Teeven, achter een groentekraam op de Leidse zaterdagmarkt. Niet om de Leidenaar knollen voor citroenen te verkopen, maar om zo ‘dé partij voor ondernemers’ aan de man te brengen. Een trosje pitloze druiven dat nog een appeltje met wethouder Van Woensel te schillen had, vond het nodig een nogal onbeholpen geformuleerde advertentie in die andere huis-aan-huiskrant te plaatsen. Ze ondertekenden hun kansloze klaagzang met ‘De ondernemers van Leiden’. Behalve politici overschreeuwen dus ook verongelijkte kiezers zichzelf weleens als dat in hun kraam te pas komt.

Wekenlang en ongegeneerd prezen de politieke kopstukken zichzelf aan – en elkaar uit de markt. RTL’s Peter van der Vorst zocht PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom op in zijn huis in de Vreewijkstraat. Met Alexander Pechtold maakte hij een trip langs zijn Leidse Memory Lane: ze brachten een bezoek aan zijn Minerva-huis aan de Herensteeg, zijn kapster op de Nieuwe Rijn (die de D66-voorman al 25 jaar eens per maand knipt) en een met oude meuk van de Zangeres Zonder Naam ingerichte hotelkamer aan de Boommarkt.

Dat Pechtold fan zou zijn van de Leidse Mary Servaes kunnen we, zo bleek, inmiddels scharen onder de talloze halve waarheden die in campagnetijd de revue passeren, maar Diederik Samsom is dan weer wel écht gek op het liedje ‘Laura’ van Jan Smit. En zo ging het maar door: debat na debat, reportage na reportage en journaal na journaal. Vandaag zijn wij aan zet, en morgen? Morgen is alles anders. Zo behaagziek en extravert als de politici de afgelopen weken waren, zo stil zullen ze zich tijdens de formatie houden. En met welke fruitmand Den Haag ons uiteindelijk ook verrast, dat we meer zure appels voor onze kiezen krijgen dan ons lief is, dat is wél zeker.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s