SSPX

Begin september opende de nieuwe moskee aan de Willem de Zwijgerlaan haar deuren voor belangstellenden, en zelden heb ik me in een gebedshuis meer welkom gevoeld. Met de Koran in de hand worden vreselijke dingen gezegd en gedaan, dat klopt. Maar wie de haatzaaiende woorden van geradicaliseerde moslims en de gruweldaden van zich op de islam beroepende terroristen aangrijpt om deze religie als bedreigend weg te zetten, is in mijn ogen wel erg kortzichtig. Dankzij de openheid, de blik naar buiten en de wens een actieve rol te spelen in de wijk, ervaar ik de Ittihad-moskee als een aanwinst voor Leiden Noord.

Met de komst van de Priesterbroederschap Sint Pius X naar onze stad heb ik veel meer moeite. Deze niet onomstreden, oer-conservatieve afsplitsing van de katholieke kerk nam zaterdag de voormalige apostolische kerk aan de Sumatrastraat als ‘gewijde kapel’ in gebruik. ‘Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans’ heet het voor zo’n 1 miljoen euro op de kop getikte en vertimmerde kerkgebouw nu. Vanuit Leiden moet de ‘herevangelisatie’ van Nederland gestalte krijgen.

De diensten van de broederschap zijn opgebouwd volgens een liturgie uit 1570 en in pamfletten op internet wordt zo ongeveer alles wat niet strookt met een nogal navelstaarderig, middeleeuws aandoend wereldbeeld afgedaan als ketterij. Bij een artikel over de islam is even suggestief als misplaatst het dode lichaam van Theo van Gogh afgebeeld. Een van de vier bisschoppen die binnen ‘SSPX’ mondiaal de scepter zwaaien, Richard Williamson, staat sinds 2009 als Holocaust-ontkenner te boek. Zijn drie collega’s namen weliswaar afstand van zijn bedenkelijke uitlatingen, maar Williamson, die voet bij stuk houdt, bekleedt nog gewoon zijn ambt. U mag me nu op mijn beurt kortzichtig noemen, maar ik vind het maar griezelig…

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “SSPX

  1. Han Pasado

    Voor zover mij bekend zijn er door SSPX-aanhangers tot nog toe geen moorden gepleegd op filmmakers en ambassadeurs, geen vliegtuigen in torenflats geboord, geen bijeenkomsten van andersdenkenden verstoord, geen vrouwen gestenigd, geen ambassades in de fik gestoken. De daden van extremistische mohammedanen zeggen (volgens jou) niets over de islam, maar de uitlatingen van Williamson moeten natuurlijk (volgens jou) wel één op één toegerekend worden aan de hele SSPX. Het zo vergaand met twee maten meten, dat is pas griezelig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s