Hosvlonder

In de aanloop naar 3 oktober las ik bij wijze van voorpret een alleraardigst boekje uit 1961. ’75 Jaar 3 oktober vieren’ is de titel van dit werkje, dat ene Han de Wilde naar aanleiding van de vijfenzenventigste verjaardag van de 3 October Vereeniging schreef. Al op pagina 67 wordt, gecentreerd en in kapitalen, de onvermijdelijke conclusie getrokken: ‘ER IS NIETS VERANDERD EN ER ZAL NIETS VERANDEREN.’ De reacties op de stelling, onlangs in deze krant en op Dichtbij.nl, onderstrepen dit: 102 van de 129 respondenten (79%) willen dat het Feest der Feesten blijft zoals het is.

En dus bevatte de kletsnatte editie van Leidens Ontzet vorige week dezelfde traditionele ingrediënten als toen het boekje van De Wilde meer dan vijftig jaar geleden verscheen: De Taptoe, de Reveille, de Uitreiking van Haring & Wittebrood, de Koraalmuziek, de Herdenkingsdienst, de Grote Optocht, het Lunapark en het Vuurwerk. Het verveelt blijkbaar nooit, en ongetwijfeld kijken sommigen van u nu zelfs alweer uit naar volgend jaar.

Toch zijn er sinds 1961 ook wat vaste onderdelen gesneuveld. Zo was destijds het ‘Springen van de Fontein op de Vischmarkt’ een heuse bezienswaardigheid. Vandaag de dag spuit deze fontein de hele zomer door, maar destijds was dat een bijzondere want kostbare aangelegenheid. Iets anders wat verdwenen is, is de zogenaamde hosvlonder rond de muziektent in het Lunapark. Anno 2012 is de hele stad één grote dansvloer, maar vijftig jaar geleden was dat dé plek om te hossen en te deinen. Als ik de 3 October Vereeniging voor volgend jaar dus – for old times’ sake – toch twee kleine veranderingen mag voorstellen, doe dan iets met de Visfontein (gekleurd water?) én laat op de een of andere manier die hosvlonder terugkeren. Al was het maar omdat het zo’n heerlijk Leids woord is!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s