Terug in de tijd

Zoover.nl, een website waarop vakantiebestemmingen en hotels worden beoordeeld, presenteerde vorige week de Top 10 van de beste Nederlandse stedentripbestemmingen. Onze mooie stad staat niet in dit lijstje, waarvan de eerste drie plaatsen worden ingenomen door Maastricht, Den Bosch en Middelburg. Je kunt je dan afvragen wat Leiden verkeerd doet. Maar je kunt net zo goed vraagtekens plaatsen bij die Zoover Top 10, waarin ook Rotterdam niet voorkomt en zelfs Amsterdam ontbreekt – hetzelfde Amsterdam dat door het gerenommeerde Lonely Planet vorige maand nog werd uitgeroepen tot de op San Francisco na meest ‘bezoekwaardige’ stad ter wereld!

Nu is Leiden geen San Francisco, dat snap ik ook. Zo telt Frisco meer dan 20 universiteiten, en Leiden maar één. En die moeten we ook nog eens in toenemende mate delen met Den Haag, de hekkensluiter in de Zoover Top 10. Toch zette die ene universiteit onze stad van ontdekkingen vorige week wel weer op de wereldkaart. ‘Astronoom Leiden neemt verste sterrenstelsel waar,’ kopte de Metro. Met de Hubble-telescoop was een sterrenstelsel waargenomen van slechts 420 miljoen jaar na de Big Bang, de oerknal die zo’n 13,7 miljard jaar nogal wat stof deed opwaaien en waarmee ons feestelijke samenzijn begon.

Goed, deze Leidse astronoom, Rychard Bouwens, maakt natuurlijk deel uit van een internationaal onderzoeksteam, maar toch: waar het onze stad stelselmatig ontbreekt aan toekomstvisie, zijn we hier sterren in terugkijken. In onze musea bijvoorbeeld, maar ook in ons straatbeeld, met zijn klassieke lantaarns en zijn winkelpanden, die steeds vaker weer in de oorspronkelijke kleuren worden gekwast. Dat maakt onze stad stedentripbestemming nummer 1 voor een nostalgisch reisje terug in de tijd. Welkom in Leiden, de stad waar de tijd stilstaat!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s