Uit de tent

Twee weken geleden sloeg Circus Belly zijn tent op bij Molen De Valk. In juli, toen Circus Renaissance in Leiden neerstreek, stelde de Partij voor de Dieren het stadsbestuur bij wijze van protest nog vragen over de wilde dieren van dat circus, maar B&W verscholen zich toen achter landelijk beleid. Bovendien smoorden de vertederende foto’s van drie in Leiden geboren tijgerwelpjes alle verontwaardiging in de kiem. GroenLinks gooide het deze maand over een andere boeg: de partij riep Leidenaren op Circus Belly te boycotten. Afgaande op de groten getale waarin het hooggeëerde publiek de acht voorstellingen bezocht, had ook dit nauwelijks effect.

Tijdens de laatste show in Leiden wandelde ik over het circusterrein. En natuurlijk kun je er van alles van vinden, maar toch vergaapte ik mij er aan de tijgers, de olifanten, de giraf en de kudde eigengereide kamelen, die zich een bult leken te lachen om het slappe koord dat hun tijdelijke graasweide langs de singel afbakende. De verzorgers keken er nauwelijks van op als er zich weer eentje tussen de toeterende auto’s begaf.

Bij Circus Belly zijn ze dan ook wel wat gewend: in Krimpen aan den IJssel raakte een verzorger gewond toen acht kamelen op hol sloegen, en in een weiland in Alphen aan den Rijn viel twee jaar geleden zo’n kameel ten prooi aan… ontsnapte tijgers! Berespannend allemaal, maar als zoiets midden in de stad gebeurt, is Leiden in last. Het regeerakkoord kondigt weliswaar een verbod op circusdieren aan, maar zolang wetten deze dieren nog niet daadwerkelijk de tent uit jagen, zou juist dit de partijen die de komst van weer een circus naar Leiden willen dwarsbomen houvast kunnen bieden: stel niet het dierenwelzijn maar de openbare veiligheid ter discussie. Misschien lokt dat het college van B&W wél uit de tent.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s