Geen paniek!

Anderhalve week geleden zette hij op de Beestenmarkt weer voet aan wal, en tot vandaag verblijft hij in het Sinterklaashuis in de Waag: de Leidse hulpsinterklaas. En zonder nu al teveel harde pepernoten te willen kraken: aan zijn intocht zat, los van de krakende geluidsapparatuur, ook dit jaar weer kraak noch smaak. De Leidse Dieuwertje, die een paar jaar terug nog een hulpsinterklaas de tabberd uitveegde omdat hij reclame maakte, had het zo vaak over ‘De Sinterklaas’ dat ik even dacht dat de Goedheiligman gesponsord werd door – zeg maar gerust – ‘dé bank’, maar het zadeldek van zijn trouwe schimmel liet er geen twijfel over bestaan: deze intocht was mede mogelijk gemaakt door de Rabobank. Hoezo, geen reclame?

Een vergelijking met de landelijke tv-intocht ligt altijd op de loer, en het moet gezegd: sinds Sinterbram zijn staf aan de wilgen hing, ontlopen de beide intochten elkaar qua kraak en smaak niet veel meer. Ook de kinderen vergelijken erop los. Zo hoorde ik een jochie tegen zijn moeder zeggen dat hij de stem van Sinterklaas maar raar vond. En dan was er nog een meisje dat haar vader vertwijfeld vroeg waar Pietje Paniek uithing. Paniek? Paniek?! Geen paniek!

Dit laatste las ik na de Leidse intocht in een tweet van Jochem Myjer. Zijn dochtertje heeft dus werkelijk niet door dat het haar eigen vader is die zwart geplamuurd voor de NTR-camera’s de paniekzaaier uithangt. Hoe zoet is dat? Je zou het niet zeggen als je hun verlanglijstjes ziet, maar wat is een kinderhand nog altijd gauw gevuld! Misschien hóéft er van zo’n intocht dus ook wel helemaal niet meer werk te worden gemaakt. Toch ben ik benieuwd naar de frisse wind die door de Leidse bomen gaat waaien, als zich in 2013 een nieuwe organisatie over dit mooie evenement buigt. Vol verwachting klopt mijn hart!

Advertentie

3 reacties

Opgeslagen onder Column

3 Reacties op “Geen paniek!

 1. En toch was het slimme Pim die dit weekend mijn broer – die een stuk beter voor sint speelt dan de surrogaat-klaas die hier in de Hasseler Es zijn stukje opvoerde – bijna ontmaskerde. “Sint zijn stem lijkt op die van Stefan.”
  Was dit – nu al – ons laatste leugenjaar?

  • En dan is die Stefan niet Stefan de Walle, hoop ik… :-) Ach, het is ook leuk als Pim ‘in het complot’ zit en mee mag doen met het toneelstukje om Femke voor de gek te houden.

   • Nee, zeker niet De Walle, die wat mij betreft zo snel mogelijk van het schip kan verdwijnen, zodat Sinterbram tot in lengte van jaren zijn vak kan uitoefenen.
    Hoewel ik hoop dat het nog een paar jaartjes zal duren – vandaag op school (wél een goede Sint, trouwens) was het weer geloven in de beste EO-traditie -, die complottheorie is inderdaad ook wel weer leuk. Ik kan me nog goed herinneren hoe leuk ik dat zelf vond, om broeder S. (dezelfde, ja ;-)) voor de gek te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s