Kerstdroom

Even dacht ik aan een wonder: van het ene op het andere moment telde onze stad 100 dak- en thuislozen minder. Hallelujah! Bijna 60% van de bij Stichting Binnenvest aan het Papegaaisbolwerk geregistreerde adreslozen had plots een eigen plek onder de zon gevonden. Prettig natuurlijk, nu het wintert en het soms bar koud kan zijn. En wat fijn ook dat deze mensen nu eindelijk mee kunnen doen met de Postcodeloterij, net nu er een Postcodekanjer van 48 miljoen wordt verdeeld!

Ik geef toe, zelf rekende ik me ook rijk: ongestoord kerstinkopen doen in de stad, zonder om de haverklap – of toch tenminste minder vaak – met gebedel te worden geconfronteerd. Ik keek ernaar uit! Helaas bleek deze mooie kerstdroom al snel bedrog: er was slechts sprake van een papieren winst en in werkelijkheid veranderde er niets. Van de 170 daklozen die via het Papegaaisbolwerk een uitkering ontvingen, waren er 100 ten onrechte bij de stichting ingeschreven, zo bleek toen de administratie van Binnenstebuitenvest binnenstebuiten werd gekeerd.

Met deze 100 ex-zwervelingen is op jaarbasis, zo rekende ik snel uit, een bedrag van tenminste 800.000 euro gemoeid. Voor een stad als Leiden, een van de 43 Nederlandse gemeenten waar onbehuisden überhaupt een uitkering kunnen aanvragen, is dat veel geld. Heel veel geld. Zoveel, dat er op het stadhuis zomaar iemand de kluts van kan kwijtraken en per ongeluk weer met plusjes en minnetjes gaat goochelen. Ja, dat is flauw, dat weet ik. Maar nu het economisch wintert en elke cent telt, moet er zorgvuldig met gemeenschapsgeld worden omgesprongen. De boekhouding moet kloppen en mogelijk misbruik moet tijdig worden aangepakt. Want dat er op een dermate omvangrijke schaal ‘iets’ niet blijkt te kloppen, had natuurlijk al veel eerder aan het licht moeten komen. Amen!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s