Gaten

In juli ontstond er op het Stationsplein, tegenover het vroegere belastingkantoor, spontaan een mysterieus gat in de stoep. Het was maar een heel klein berichtje in het Leidsch Dagblad deze zomer, maar voor mij staat dit bewaarde knipseltje symbool voor het jaar 2012: het was het jaar van de gaten. En of het nu om gaten in de Leidse begroting gaat, of om bouwlocaties waar de slopershamer zijn meedogenloze werk heeft gedaan: het zijn stuk voor stuk gaten die in 2013 gedicht zullen worden. Een mooi vooruitzicht!

Afgelopen jaar gingen de Groenoordhallen dan toch echt tegen de vlakte, is in hartje stad, tussen Breestraat en Aalmarkt, een gapend gat geslagen en werd ook op de hoek van de Lammermarkt en de Lange Scheistraat flink gesloopt. Leiden bouwt volgend jaar op deze drie locaties respectievelijk aan nieuwe woningen, nieuwe winkels en een nieuwe poptempel. Nu het vermaarde Gat van Van de Putte nog, maar ook voor de broodnodige aanpak van het stationsgebied zijn inmiddels zowaar concrete plannen gesmeed.

Na jaren van hakken in het zand, ging er in 2012 op verschillende plekken in onze stad dus eindelijk een schop in de grond. Dat het economische tij intussen onmiskenbaar gekeerd is, zorgt daarbij voor nieuwe uitdagingen – zeker zolang wethouder Robert Strijk zijn rekenmeesters nog niet in het gareel heeft. Want ook op het stadhuis ontstonden dit jaar mysterieuze gaten en werd duidelijk dat het ene gat niet zo maar met het andere kan worden gedicht. De ‘Begroting voor Dummy’s’, die de gemeente in september online zette, schijnt dan ook met name intern veelvuldig geraadpleegd te zijn. En daarmee verdwijnt ook het allerlaatste knipsel uit 2012 in mijn prullenbak en ben ik helemaal klaar voor het nieuwe jaar. Want wat er in 2013 ook gebeurt in Leiden, ik hou het in de gaten!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s