Tweede kans

De dag voor Thanksgiving, de Amerikaanse feestdag die – zo wil het verhaal – zijn oorsprong vindt in Leidens Ontzet, verleende president Obama gratie aan niet één, maar twee kalkoenen. ‘Het leven draait om tweede kansen,’ aldus Obama. Ook de paus, die zich in een onthutsende kersttoespraak voor medewerkers van het Vaticaan nog op een geheel eigen interpretatie van medemenselijkheid had laten betrappen, bleek vergevingsgezind: zijn butler, die de vuile habijten van het Vaticaan had buitengehangen, mocht zijn cel na een bezoekje van de kerkvorst als vrij man verlaten. De kerstgedachte in optima forma!

Leiden toonde zich tweede kerstdag roomser dan de paus. Want terwijl de bussen van Arriva zich, nog altijd wat onwennig, volgens de zondagsdienstregeling een weg door de stad baanden, gingen de medewerkers van Parkeerbeheer ’s ochtends strijdvaardig op pad om argeloze autobezitters op de bon te slingeren: het was woensdagochtend, en dus moest er in de binnenstad gewoon betaald worden voor een parkeerplek.

Dat onze stad er – de Zondagswet, die tweede kerstdag gelijk stelt aan een zondag ten spijt -, een eigen logica op nahoudt, is nog tot daaraan toe en past ook wel bij de eigengereidheid van de gemiddelde Leidenaar. Maar wees dan ook consequent. Want als het dan zo’n ‘gewone woensdag’ was, waarom was de balie van de dienst Parkeerbeheer in het Stadsbouwhuis dan niet ‘gewoon’ van 8.30 tot 17.00 uur geopend? Nee, dat de gemeente dit voorspelbare en deels door de eigen gebrekkige communicatie in de hand gewerkte misverstand zo doelbewust en meedogenloos afstrafte, staat haaks op de kerstgedachte. Toch verdient wat mij betreft ook de kalkoen die bij Parkeerbeheer de lakens uitdeelt een tweede kans. Dus, beste Ebenezer Scrooge, doe eens gek, en verscheur die bekeuringen!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s