Leiden in de lift?

Door te plassen onder de douche bespaar je water. Met deze kleine boodschap had een Drentse wethouder de lachers begin dit jaar al snel op zijn hand. Zelf neem ik om het waterverbruik terug te dringen altijd de vuile vaat mee naar de badkamer en hou ik mijn kleren aan als ik ga douchen, dus zijn gedachtegang kan ik best volgen. Maar of het nu de taak van een wethouder is om de inwoners van zijn gemeente tot doucheputpissen te bewegen…

Ook Pieter Kos, fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden, had zijn bedenkingen bij de uitlating van zijn partijgenoot uit Aa en Hunze. ‘Met zulke GroenLinks-vrienden heb je geen vijanden nodig,’ deed hij via Twitter zijn plasje over de ongetwijfeld goedbedoelde bespaartip. Of zijn partijgenoten net zo snel afstand namen van Kos’ voorstel om in Leiden een kabelbaan aan te leggen is mij niet bekend, maar zelden ging een plan in onze stad zo rap en rigoureus door het putje. En zeikerd als ik soms ben, had ook ik zo mijn twijfels. Leiden, waar out-of-the-box-denken nu eenmaal niet in de volksaard zit, is immers een stad van nimby’s gebleken: niemand wil zo’n kolossale paal in juist zíjn achtertuin.

Toch is het jammer dat dit proefballonnetje van Kos, waarvoor hij zich baseerde op plannen die in Groningen leven, zo snel werd doorgeprikt. Want hoe langer ik er al après-skiënd in een Leids café met een vriend over van gedachten wisselde, hoe vanzelfsprekender die RijnGouweLift werd. Zelfs toen ik ’s avonds onder de louterend klaterende douche vandaan stapte (van bier moet je plassen), zag ik nog altijd vooral de voordelen van deze snelle, stille, veilige, schone, betaalbare en effectieve manier om Lammenschans, binnenstad en Bio Science Park met elkaar te verbinden. En dan is het nog een toeristische attractie op de koop toe!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s