Quasi-cabaret

Twee jaar geleden heb ik al eens een column over het Leids Cabaret Festival geschreven. Dat wist ik niet meer, maar toen ik met de column van deze week bezig was, zanikte er een déjà vu dermate hardnekkig aan mijn kop, dat ik op een gegeven moment maar eens een duik in mijn archief nam. Het was even slikken: wat ik in 2011 schreef over de 33ste editie van het LCF, vertoonde grote overeenkomsten met het enigszins sombere beeld dat ik u deze week over de audities van dit jaar wilde schetsen.

Ook toen noemde ik drie grote namen die het festival ooit opleverde (Najib Amhali, Javier Guzman en Sanne Wallis de Vries), en ook nu somde ik de weinig tot de verbeelding sprekende namen van de laatste drie winnaars op (in dit geval Jeroen Leenders, Gijs van Rhijn en Omar Ahaddaf). En hoewel ik na het zien van alle audities – toen 21, nu 18 – verwacht dat ‘het Leids’ dit jaar eindelijk weer eens een winnaar oplevert die zou kunnen doordringen tot de eredivisie van het cabaret, stemde het gros van de optredens opnieuw weinig hoopvol.

Drie zondagmiddagen op rij zag ik in het sfeer- en bomvolle Scheltema Complex vooral deelnemers van wie ik voor alles hoop dat ik er nooit een avondvullende voorstelling van hoef uit te zitten. Het uitzingen van de twintig minuten die hun auditie duurde was vaak al een opgave op zich. In het algemeen lijkt het de nieuwe lichting aanstormend talent te ontbreken aan (zelf)kritiek, zwelgen deze quasi-cabaretiers het liefst omstandig in het leed dat leven heet en lijkt humor op de bon – er viel namelijk maar verdomd weinig te lachen. Uitzonderingen? Kiki Schippers, De Partizanen en Robert Ramaker. Maar de man die het festival over tweeënhalve week zonder enige twijfel op zijn naam zal weten te schrijven komt uit Utrecht en heet Jan Beuving. Wedden?
____
In Tjan’s recensies van de drie auditimiddagen van het Leids Cabaret Festival 2013 kunt u lezen hoe hij tot deze conclusie is gekomen. U vindt deze verslagen op zijn weblog:
Weinig te lachen tijdens eerste auditiemiddag LCF (13 januari 2013)
Tweede auditiemiddag LCF stemt hoopvol (20 januari 2013)
Wiskundige redt derde auditiemiddag LCF (27 januari 2013)

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s