Passanten

Toen ik een paar maanden geleden de recordmusical ‘Soldaat van Oranje’ bezocht, maakte behalve de rol die Leiden in dit theaterspektakel speelt met name het overweldigende decor grote indruk op me. Dit huzarenstukje is dé stabiele factor in deze megaproductie, waarin acteurs gaan en komen en sinds de première in 2010 alleen al de rol van koningin Wilhelmina door maar liefst tien verschillende actrices gestalte werd gegeven.

Ik moest hieraan denken toen ik vorige week de allereerste bewegende beelden van onze stad zag. In 1921, toen film nog iets bijzonders was, draaide de destijds toonaangevende documentaireproducent Haghe Film in opdracht van de gemeente Leiden een promotiefilmpje van nog geen twee minuten. Mocht u deze fascinerende, 92 jaar oude beelden nog niet gezien hebben, dan kunt u ze op internet bekijken via j.mp/tjan1921.

De passanten op de Blauwpoortsbrug, de belhamel op de ingegraven kanonsloop bij de Morspoort, de glazenwassers bij het Gerecht… ze leven geen van allen nog. Maar het decor is onmiskenbaar hetzelfde gebleven: het Leiden van 1921, toen koningin Wilhelmina de troon bekleedde, verschilde nauwelijks van het Leiden waarin Juliana in 1927, Beatrix in 1956 en Willem-Alexander in 1987 gingen studeren. En ook in 2021, als prinses Amalia 18 wordt en dit zwartwitfilmpje precies een eeuw oud is, of in tweeduizendzoveel, als haar vader afstand doet van de troon, zullen de verschillen op de vingers van één hand te tellen zijn. Onze mooie stad overleeft ons allemaal. Wij zijn niet meer dan passanten, die hun bescheiden rol mogen spelen in een ronduit majestueus decor. Ik zeg: ‘Action!’ Of, om terug te keren naar de TheaterHangaar in Valkenburg en een van de verre van monumentale liedteksten uit ‘Soldaat van Oranje’ te citeren: ‘Morgen is vandaag!’

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s