Leiden Museumstad

Precies zes jaar geleden verscheen mijn eerste column in deze krant. In de 312 Steeksleutels die ik sindsdien schreef, ging het zelden over de Leidse musea. Dat is opmerkelijk, want voordat onze stad zich stad van ontdekkingen noemde, stond Leiden jarenlang bekend als Museumstad. En die slogan mag intussen dan zelf een museumstuk zijn, als het om musea gaat, spelen we onveranderd een toonaangevende rol.

Van de onlangs opgerichte G8 van Nederlandse musea bevinden zich er zelfs drie in Leiden, en een zeven weken durende campagne in de zaterdagedities van de Volkskrant moet de gezamenlijke Leidse musea ook bij de museumbezoeker weer op de kaart zetten – of ‘top of mind maken’, zoals dat tegenwoordig heet. Ook afzonderlijk deden de musea vorige week van zich spreken. Naturalis (sinds juli officieel ‘Naturalis Biodiversity Center’) – dat de komende jaren flink wordt uitgebreid – wil het monumentale Pesthuis en de karakteristieke loopbrug over de Darwinweg afstoten, en de Lakenhal (sinds kort officieel ‘Museum De Lakenhal’ en voortaan dus zonder het te navelstaarderig bevonden ‘Stedelijk’) kreeg vooruitlopend op haar langverwachte, mede door de BankGiro Loterij gefinancierde uitbreiding alvast een nieuwe huisstijl.

En daarmee komen we goed weg, want Robin Stam, die tekende voor het ontwerp, is ook verantwoordelijk voor de schreeuwlelijke huisstijl van het Zuiderzee Museum. De nieuwe uitingen van de Lakenhal zijn gelukkig wél smaakvol en subtiel, met originele Leidse lakenloodjes en een eigen lettertype (dat puntje bij stokje gewoon een gangbaar font is waarvan alleen de kapitale A is aangepast en van zijn dwarsstreep werd ontdaan). Meer opsmuk heeft een museum in Leiden Museumstad ook helemaal niet nodig. In pak ‘m beet Enkhuizen ligt zoiets natuurlijk heel anders.

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Leiden Museumstad

  1. Patrick

    Gefeliciteerd met je zevende jaargang. Ik lees de columns nog steeds met veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s