Het klinkt met regelmaat op menig redactievloer: ‘Even Leiden bellen!’ Zo werd de tv-studio langzaam maar zeker de nieuwe natuurlijke habitat van de Leidse bioloog Freek Vonk. Als BN’er deelt Vonk intussen zelfs de Gooise matras met Eva Jinek, die de slangenlederen laarsjes en de schimmige honoraria van haar vorige vlam verruilde voor de levende reptielen en de helverlichte terraria van Freek de Slangenman. Na de ontdekking van het grootste priemgetal, dat meer cijfers telt dan ons land inwoners, schoven de Leidse hoogleraar Hendrik Lenstra en zijn promovendus Bas Jansen aan bij DWDD, en het eveneens Leidse wiskundemeisje Ionica Smeets praatte de kijkers van Pauw en Witteman bij over 2 tot de macht 57.885.161 min 1.
De redacties van de verschillende rubrieken weten de Leidse universiteit dus blindelings te vinden. Ook het bellen van de gemeente is via een 5-cijferig nummer tegenwoordig kinderspel. 14071… We delen dit nieuwe telefoonnummer dan wel met vijf buurgemeenten, maar toch is ook dit een ondeelbaar getal – en wat voor een! Het is welgeteld het 1659ste priemgetal, en dat kan bijna geen toeval zijn.
Behalve het geboortejaar van de Leidse cartograaf Pieter van der Aa was 1659 ook het jaar waarin de Waag werd voltooid. Met de stadsuitbreiding van 1659 en het graven van de laatste singels kreeg onze stad dit jaar zijn huidige vorm. En in 1659 schreef de Leidse lakenfabrikant Pieter de la Court het manifest ‘’t Welvaren Der Stad Leiden’, waarin hij vrije handel en minimale overheidsbemoeienis bepleitte. Leefde De la Court nú en had hij lucht gekregen van de eisen die de gemeente wil gaan stellen aan het terrasmeubilair van de Leidse horeca, dan had hij zeker even met 14071 gebeld. Nu rest hem weinig anders dan zich om te draaien in zijn Amsterdamse graf.