NFC

ABN AMRO, Rabobank en ING hebben de Leidse binnenstad uitverkoren om in nauwe samenwerking met KPN en MasterCard een nieuwe manier van betalen uit te proberen. Na pinnen, chippen en dippen, gaan we – als het aan het samenwerkingsverband Mobiel Betalen Nederland (MBN) ligt – binnenkort betalen met onze smartphone. Bij de kassa even uw mobieltje bij de lezer houden, op uw telefoon de betaling bevestigen en klaar is Leidse Kees.

De techniek die aan de basis ligt van deze nieuwe betaalwijze heet NFC: Near Field Communication – door Google Translate best trefffend vertaald in… Near Field Communication. Dat is niet zo heel gek, want de technologie bestaat al even: vijf jaar geleden al experimenteerde de Rabobank in Febo-automatieken met NFC-betalingen, en ook de OV Chipkaart maakt gebruik van deze techniek, waarbij informatie via radiogolven wordt uitgewisseld (13,56 MHz). Nu steeds meer telefoons met een NFC-chip worden uitgerust, kan de losse pas op termijn verdwijnen.

Dat we in Leiden komende zomer rekening zullen moeten houden met afrekeningen in het experimentele circuit, was met name door de omvang van de test – maar liefst 1000 Leidse testkezen worden uitgenodigd mee te doen – groot nieuws. Landelijk, maar ook in het buitenland, waar een enkele journalist zich er met een Jantje van Leiden vanaf maakte door een Nederlandstalig artikeltje van internet te plukken en door Google Translate te halen. Niet alleen de enthousiaste reactie van wethouder Robert Strijk werd hierbij vertaald, maar ook zijn naam: Robert Ironing. Laten we hopen dat de ontwikkelaars van het mobiele betaalsysteem zorgvuldiger te werk zullen gaan, want in dezelfde week dat de banken hun plannen ontvouwden, waarschuwden de databeveiligers van McAfee dat misbruik van NFC verdomd lastig te voorkomen is.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s