Decadansje

Heel even beheerste de Loppersum Shake de gemoederen, maar de nogal overspannen berichtgeving over gasboringen en aardbevingen in Groningen verstomde op slag toen Beatrix het journaille wakker schudde. Hoe vervelend ook voor de noorderlingen die letterlijk met angst en beven de slaap niet kunnen vatten: we dienden ons nodig weer met écht belangrijke zaken bezig te houden. Met de troonswisseling bijvoorbeeld. En met het maken van zinloze filmpjes.

Met de oorspronkelijke Harlem Shake, een ‘move’ uit 1981, hebben de clipjes die YouTube momenteel overspoelen helemaal niets te maken, en ook de copulatiebeweging, die in het dansje waarmee ene Filthy Frank op 2 februari de wereldwijde hype ontketende nog centraal stond, is intussen – tienduizenden clipjes later – facultatief. Opzichtig bewegen, eerst door een vreemd uitgedoste eenling, daarna ook door de figuranten op de achtergrond… Het heeft natuurlijk iets ‘brood en spelen’-achtigs, maar tegelijkertijd doet het denken aan de grenzeloze decadentie waaraan het Romeinse imperium uiteindelijk ten onder is gegaan. Want hebben we dan écht niets beters te doen?

Even hoopte ik dat het fenomeen aan Ludgunum Batavorum voorbij zou gaan, maar die hoop bleek ijdel: ook in Leidse klaslokalen, sporthallen, cafés, kantines en clubhonken blijkt tegen de klippen op geharlemshaket te worden. Claudia de Breij, met roze bouwvakkershelm en in dito jurkje, deed de shake na afloop van de opname van een tv-pilot in de Leidse Schouwburg en ook dat filmpje verdient het om met het schaamrood op onze kaken zo snel mogelijk vergeten te worden. Dat Moeder Aarde het zo nu en dan op een trillen zet, het verbaast me helemaal niets. Vermoedelijk zou ze niets liever doen dan die hele jeukende beschaving voor eens en voor altijd van zich afschudden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s