Kwak

Hellevoetsluis krijgt geen Koning Willem-Alexanderkade. Alerte stadsbestuurders (Hellevoetsluis is een stad) die tijdig in de gaten hadden dat deze straatnaam een verre van koninklijke afkorting zou opleveren, dwarsboomden vorige maand de plannen. Ook een boulevard en een laan liggen dus niet in de lijn der verwachting. Om een heel andere reden zal er trouwens ook niet snel een weg naar de nieuwe koning worden genoemd.

Zorgvuldig, zeker. Ook in Leiden, waar we met een Koningstraat en een Koninginnelaan al van alle markten thuis zijn, worden straatnamen niet zomaar op een bordje gekwakt. Een heuse straatnamencommissie wikt en weegt voor er besloten wordt. Veel minder zorgvuldig zijn de straatnaambordjes zelf, en dan met name de onderschriften die uitleggen aan wie of wat de straat zijn naam te danken heeft. Onlangs kreeg de Leeuwenhoekstraat in Leiden Noord nieuwe bordjes. Ik citeer: ‘Antonie van Leeuwenhoek, 1632-1723, ontdekte met, zelfgemaakte microscopen ondermeer de bacterië’. Laten we deze korte tekst eens onder een microscoop leggen.

Ik zou de jaartallen niet tussen komma’s maar binnen haakjes plaatsen, de komma na ‘met’ heeft daar helemaal niks te zoeken, ‘ondermeer’ moet ‘onder meer’ zijn, ‘bacterië’ heeft ten onrechte een trema en de voornaam van Van Leeuwenhoek wordt doorgaans als Antoni geschreven, bijvoorbeeld door het gelijknamige ziekenhuis. Ik geef toe, dat laatste is een tikje arbitrair, want op zijn zerk in de Delftse Oude Kerk heet hij ‘Anthony van Leewenhoek’, maar voor de rest is het ronduit slordig. En als die Van Leeuwenhoek – die in de verkiezing van de Grootste Nederlander in 2004 nog een vierde plaats innam en onder meer (twee woorden!) Erasmus, Cruijff, Van Gogh en onze Rembrandt achter zich liet – nou de eerste de beste kwakzalver was geweest…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s