Velodrama

Uw fiets stallen bij het station valt niet mee, maar als u een overtollige plant, struik of boom heeft, kunt u die vlakbij Leiden Centraal binnenkort wél heel gemakkelijk kwijt. Daar wordt momenteel namelijk hard gewerkt aan de aanleg van een kweektuin, waarin afdankgroen dat in het hopelijk ooit te realiseren Singelpark zal worden geplant zolang een plekje vindt. Een uiterst sympathiek initiatief – als je ruimte zat hebt althans. Dagblad Trouw onderzocht onlangs de fietsparkeerproblematiek rond de stations van de vier grote steden en constateerde dat de situatie daar nu al dramatisch is. En dan groeit het aantal fietsforenzen in een stad als Rotterdam ook nog eens met zo’n vijf procent per jaar.

Rond het station van Leiden waren tot een paar weken geleden welgeteld 9535 gratis plekken, met begin 2012 al een bezettingsgraad van meer dan 100%, zo blijkt uit een rapport van de gemeente Leiden. Dat diezelfde gemeente op Leiden.nl verkondigt dat er rond het station plek genoeg is, is dus onzin. Zeker toen ook de 816 broodnodige fietsklemmen van de zogenaamde trafolocatie – de enige stalling die niet altijd overvol was – nog het veld moesten ruimen voor de kweektuin.

Tijdelijk weliswaar, maar dat is ook de status van het gros van de resterende 8719 gratis pedaalplekken in het Fiets Fout = Fiets Weg-gebied rond het Leidse centraal station. Want wat na 2015 het lot van deze rekken en klemmen is, is nog maar de vraag. Tel daar de op zaterdag met fietsen bezaaide trottoirs van de Lange Mare en de hoek Hogewoerd/Gangetje bij op, en het is duidelijk dat ons hier een grootstedelijke uitdaging wacht. Het aanleggen van kweektuinen lijkt me het stalen ros achter de wagen spannen. Tenzij je je fiets daarin natuurlijk heel dorps, landelijk en ouderwets tegen een boom mag zetten…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s