Leidse lente

Tien dagen lang heb ik Leiden even de Sleutelstad gelaten en verruilde ik de aanhoudende opstartproblemen van onze kwakkelende lente voor de zomerse temperaturen in het zonovergoten El Gouna aan de Egyptische Rode Zee. Het was heerlijk om weer naar dit paradijsje af te reizen, maar ook lekker om weer thuis te komen – al verkeer ik nog in vakantiestemming. De deadline voor deze column kwam me eigenlijk dan ook net iets te vroeg: ik vier nog even vakantie, in mijn hoofd en in mijn eigen stad.

Vakantie in Leiden? Ja, dat kan. Sterker nog: Fred Mawer, journalist van de Britse Daily Telegraph, raadde het zijn lezers vorige maand in de reisbijlage van zijn krant van harte aan. In zijn artikel ‘The Netherlands: bulbs that light up the Dutch Spring’ draait het weliswaar om de geuren en kleuren van bollenvelden en Keukenhof, maar dat weerhoudt een enthousiaste Mawer er niet van zijn lezers ook in geuren en kleuren over zijn verblijf in Leiden te vertellen: ‘Hoe voor de hand liggend het ook is om een hotel in Amsterdam te boeken, verblijf in Leiden!’ adviseert hij hun, op z’n zachtst gezegd met klem.

De oudste universiteit van het land, schilderachtige grachten, fraaie gevels, verborgen hofjes… De razende reporter is vol lof over onze levendige en historische stad, die hij met Oxford en Cambridge vergelijkt. Het ideaal gelegen Leiden sluit ook thematisch goed aan bij een reisje naar de bollen: vermoedelijk bloeiden hier in 1594 in de – opnieuw – schilderachtige Hortus Botanicus de eerste Nederlandse tulpen. Ook over de gezonde en goedkope maaltijden van het gezellige eetcafé La Bota en zelfs over zijn moderne hotel steekt Mawer de loftrompet. Welk hotel? De Golden Tulip tegenover het station. Of dat ook een thematische keuze betrof, dat vertelt zijn artikel helaas niet.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s