Onverschillig

Leiden mag dan Museumstad zijn, van de aandacht voor de heropening van het Amsterdamse Rijksmuseum kunnen we hier alleen maar dromen. Eindelijk was er een einde gekomen aan een soap die teveel had gekost en te lang had geduurd – langer zelfs dan de bouw van het museum, die in 1877 begon. Ook dát was een soap, niet in de laatste plaats dankzij ene Victor de Stuers, die als Rijksadviseur zo ongeveer op eigen houtje architect Pierre Cuypers had uitverkoren en zich hartstochtelijk had bemoeid met de uitbundige decoraties van het pand. Het nu alom bejubelde museum was destijds zó omstreden, dat koning Willem II in 1885 zelfs weigerde het officieel te openen.

Jonkheer Victor Eugène Louis de Stuers (1843-1916) maakte zich, sinds hij in 1869 als jurist afstudeerde aan de Leidse universiteit, sterk voor het behoud van kunst en cultuur. Dat resulteerde in veel meer dan het Rijksmuseum alleen. De Stuers verweet met name de overheid onverschilligheid als het om cultuurbehoud ging en stond aan de wieg van de Monumentenzorg in ons land. Hij speelde een toonaangevende rol bij de samenstelling van de eerste lijsten met mogelijke rijksmonumenten.

Het is dus op z’n minst ironisch te noemen dat uitgerekend een muurtekening van de hand van De Stuers zélf nu verloren dreigt te gaan. Het gaat om de ‘Gradus ad Parnassum’, een zwart-wittekening langs de houten wenteltrap van het Academiegebouw aan het Rapenburg. Tientallen keren ben ik erlangs gelopen, de laatste keer toen ik zelf mijn handtekening op de wand van het zweetkamertje mocht kalken. Ik vind de karikaturen uit 1865, die het Leidse studentenleven verbeelden, niet echt mooi, maar de historische waarde ervan laat me niet onverschillig. U ook niet? Uw gift is welkom op rekeningnummer 115160, o.v.v. ‘Restauratie muurtekening’.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s