Wespennest

Als een Nederlandse journaliste zich op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro begeeft, dan vraagt ze erom verkracht te worden. ‘Islamles voor journalisten,’ noemde Anand Soekhoe, duo-raadslid voor Leefbaar Leiden, het op Twitter. Het is zijn goed recht het nieuws zo te duiden, zoals ik daar weer het mijne van mag denken. En dat doe ik dus ook. Maar eerder al heb ik me voorgenomen me noch als twitteraar noch als columnist in bij voorbaat heilloze discussies te storten – het moet wel leuk en leefbaar blijven. Onder het mom van ‘weer hetzelfde tweetje’ nam ik dus ook deze uitlating van Soekhoe hoofdschuddend ter kennisgeving aan.

Anderen deden dat niet. Pieter Kos van GroenLinks meldde zich als eerste en noemde het ‘zum kotzen’. Leander Mascini, de man achter de Dichtbij-pagina van deze krant en de gelijknamige website, vroeg Leidse fractieleiders om een reactie en haalde zich daarmee de woede van Daan Sloos van Leefbaar Leiden op de hals. ‘Je steekt je wel in een wespennest,’ twitterde ik Leander vanaf het bankje voor ons huis.

Geloof het of niet, maar ik had deze tweet nog niet verzonden of ik zag vanaf datzelfde bankje hoe de ene na de andere wesp boven mijn hoofd door een verdwenen voeg in de spouw van onze gevel verdween. Een paar dagen later werd ik bij zonsopgang gewekt door een onheilspellend gezoem, ergens achter de muur, ter hoogte van mijn hoofdkussen. Namens de gemeente Leiden maakte Hans van de ongediertebestrijding later die week even vakkundig als effectief een einde aan niet één maar twee wespennesten. Míjn stukje Leiden was daarmee weer een stuk leefbaarder, al dachten die wespen daar voor ze het loodje legden vast heel anders over. Maar wie zich als wesp in de stad begeeft, die vraagt erom. Een lesje Westerse beschaving voor geleedpotigen.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s