Nep

‘Sodekanonne!’ galmde het door de werkplaats van bouwbedrijf Burgy. Maar het kwaad was al geschied. Een zandstenen kanon van de Doelenpoort lag in stukken op de vloer. Niets is routine, legt de website van Burgy uit, en daaraan bleek geen woord gelogen. ‘We hebben het zo goed en zo kwaad als het ging hersteld,’ vertelde de projectleider onlangs schuldbewust in het Leidsch Dagblad. Een gevalletje valse bescheidenheid, lijkt me.

Ik denk namelijk niet dat iemand kan aanwijzen welk van de twee kanonnen nep is. Dat dit ongelukje een paar maanden na de oplevering van de poort pas aan het licht kwam, bewijst dat Burgy zich, ook nu het een eigen fout moest herstellen, weer vakkundig van zijn taak gekweten heeft. Bovendien zijn we hier wel iets gewend. De leeuw op de poort bij de Burcht heeft een nepzwaard in zijn nepklauw, en zelfs onze burgemeester loopt rond met een nepketting om zijn nek. Molen de Put is een replica, net als het anatomisch theater in museum Boerhaave, en ook de dinoskeletten in Naturalis zijn nep.

In Amsterdam is een expositie van 325 Rembrandt-reproducties een heuse trekpleister, en aan het VOC-schip de Batavia in Lelystad is álles nagemaakt, niet alleen de kanonnen. In Italië zijn veel beelden in de openbare ruimte stiekem van plastic, een dierentuin in Gaza voorzag twee ezels van zwarte strepen toen de laatste zebra het loodje had gelegd en een Chinese zoo maakte het nog bonter door een hond in een kooi te zetten en daar een bordje ‘Leeuw’ bij te plaatsen. Zolang we geen punt maken van nepkaas op onze pizza, en Caro Emerald een half miljoen cd’s verkoopt, is een nepkanon zo erg dus nog niet. Daarbij heeft Burgy onze stad de afgelopen jaren zoveel mooier gemaakt, dat ik met een kanon op een mug zou schieten als ik nog langer bij dit ene foutje stilstond.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s