Klokkenspel

In de tien jaar dat ik aan de voet van de Stadhuistoren woonde, kraaide er geen haan naar – misschien omdat op deze toren geen fiere haan maar een Leidse leeuw de windrichting aangeeft. Dat het carillon half april nog sinterklaas- en kerstdeuntjes ten gehore bracht, het leek niemand iets te kunnen schelen. Intussen ben ik verhuisd, hoor ik het kwartierlijkse klokkenspel alleen nog als de Leidse leeuw aangeeft dat de wind uit het zuiden komt en is er veel verbeterd: in 2012 is er een Leids Carillon Genootschap opgericht en de liedjes die vanuit het Brabantse Asten per computer worden ingestart, worden nu regelmatig gewisseld.

Sinds februari galmden er speciale carillonbewerkingen van klassiekers van de Beatles en de Stones door de stad, maar vorige week zijn die alweer vervangen door vier nieuwe tunes. ‘This is what it feels like’ bijvoorbeeld, waarmee Leidenaar Armin van Buuren en singersongwriter Trevor Guthrie dit jaar wereldwijd een zomerhit scoorden. Rogier van Otterloo’s thema van de speelfilm ‘Soldaat van Oranje’ is iets minder actueel, maar lijkt eveneens een logische keuze: een belangrijk deel van deze rolprent uit 1977 speelt zich in onze stad af.

De selectie van de resterende twee liedjes – de vier klassieke composities die een tweede setje vormen, laat ik buiten beschouwing – is in mijn ogen wat vrijblijvender. Met ‘Hurricane’ van Ilse DeLange is natuurlijk weinig mis, maar haar ‘Do Luv 2 Luv U’ (in 2011 hét anthem van Serious Request in Leiden!) was een toepasselijkere keuze geweest. En ‘Zij gelooft in mij’ kan ik al helemaal niet plaatsen. Had André Hazes niet meer met het Leidseplein dan met Leiden? Hoe het ook zij, over een paar maanden kunnen we weer vier nieuwe riedels verwachten. Heeft u, afgezien van ‘La-la-la-Leiden’ natuurlijk, nog suggesties?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s