Autocoureur

De Amerikaanse website Damnyouautocorrect.com staat vol met soms hilarische, maar vaak ook nogal gezochte en onwaarschijnlijke misverstanden die veroorzaakt zouden zijn door de autocoureur op de moderne smartphone. Slimme telefoontjes denken graag met hun bezitter mee en komen tijdens het schrijven van bijvoorbeeld sms’jes en WhatsApp-berichten vaak te pas, maar soms ook behoorlijk te onpas met suggesties. Let je even niet op, dan staat er opeens heel iets anders dan je eigenlijk wilde zeggen, en voor je het weet, heb je het dan over ‘autocoureur’ terwijl je ‘autocorrectie’ bedoelt.

‘Zin om te lynchen?’ is een bekend Nederlands voorbeeld van zo’n autocorrectie-fout. Zelf schaaf ik gedurende de week – in de trein of tijdens de lynchpauze – op mijn telefoon al swipend aan mijn columns, en vooral als het intelligente, zelflerende woordenboek van mijn Android geen idee heeft waarover ik het heb, kan ik een glimlach vaak niet onderdrukken. Zo herinner ik me ‘de monumentale hoogglans kerk’ en ‘burgemeester HAVO-leerling’. Gelukkig vaar ik niet blind op mijn autocoureur, corrigeerde ik zijn correcties tijdig en stond er in de column zoals ik die naar de redactie mailde gewoon ‘Hooglandse kerk’ en ‘Henri Lenferink’.

Een maand of drie geleden vloog de autocoureur van wethouder Jan-Jaap de Haan uit de bocht. De Haan verstuurde eind juni een tweet, waar ik nog steeds om moet lachen. Het gemeentelijke Archeologisch Centrum, gevestigd in het voormalige weeshuis aan de hoogglans Kerkgracht, had nu volgens de wethouder ‘een bordeel voor scholen’. De Haan bedoelde een bordspel, maar had net iets te snel op verzenden gedrukt. Voor alle zekerheid lees ik deze Steeksleutels dus nog maar een keertje extra door voor ik ‘m op de mail zet. Een ongeluk zit immers in een klein hoertje!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s